Δεν παρουσιάζει αξιοσημείωτες μεταβολές κατά τα τελευταία χρόνια η αγορά των ηλεκτρικών εργαλείων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη νεότερη έκδοση κλαδικής μελέτης, η οποία κυκλοφόρησε από τη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP:
Ο βασικότερος παράγοντας από τον οποίο εξαρτάται η ζήτηση των επαγγελματικών ηλεκτρικών εργαλείων είναι η εξέλιξη της οικοδομικής δραστηριότητας και γενικότερα του τομέα των κατασκευών. Η οικοδομική δραστηριότητα συνδέεται άμεσα με το γενικότερο οικονομικό κλίμα, η δε εξέλιξη των χορηγήσεων στεγαστικών δανείων και δανείων για ανακαινίσεις εξαρτάται από τη διαμόρφωση των επιτοκίων και τη σχετική χρηματοπιστωτική πολιτική των τραπεζών (όροι δανειοδότησης κλπ.). Το 2006 η οικοδομική δραστηριότητα σημείωσε μείωση 14,2% στον αριθμό των αδειών σε σχέση με το 2005, μείωση 23,9% βάσει επιφανείας και μείωση 19,2% βάσει όγκου. Όσον αφορά τη ζήτηση από την πλευρά των ιδιωτών - ερασιτεχνών, η τιμή, το διαθέσιμο εισόδημα αλλά και ο βαθμός διάδοσης της πρακτικής του «φτιάξε το μόνος σου» (do it yourself), αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες ζήτησης για τα εξεταζόμενα προϊόντα.
Στη χώρα μας δεν υφίσταται καθόλου παραγωγή ηλεκτρικών εργαλείων χειρός, ούτε καν συναρμολόγηση. Το υψηλό κόστος της αρχικής επένδυσης προκειμένου να κατασκευαστεί μια τέτοια μονάδα παραγωγής, σε συνδυασμό με την έλλειψη της απαιτούμενης τεχνογνωσίας και το υψηλό κόστος παραγωγής, δεν επιτρέπουν από τεχνοοικονομικής τουλάχιστον άποψης τη λειτουργία στην Ελλάδα επιχειρήσεων που να κατασκευάζουν ηλεκτρικά εργαλεία. Κατά συνέπεια, ολόκληρη η ζήτηση καλύπτεται εξ΄ ολοκλήρου από εισαγόμενα προϊόντα. Ορισμένες από τις κυριότερες επιχειρήσεις του κλάδου, λειτουργούν στη χώρα μας ως θυγατρικές εταιρείες των αντίστοιχων πολυεθνικών, εισάγοντας μερικά από τα «δυνατά», πολυδιαφημιζόμενα και ευρέως γνωστά εμπορικά σήματα. Παράλληλα, αρκετές είναι και οι επιχειρήσεις αμιγώς ελληνικών συμφερόντων οι οποίες εισάγουν μεταξύ πολλών άλλων και ηλεκτρικά εργαλεία από τα διάφορα εργοστάσια του εξωτερικού.
Αύξηση της τάξης του 4% εμφανίζει κατά μέσο όρο το μέγεθος της αγοράς (σε τεμάχια) των ηλεκτρικών εργαλείων χειρός κατά την περίοδο 2004-2007, με τα ερασιτεχνικά ηλεκτρικά εργαλεία να αντιπροσωπεύουν το 60%-65% της αγοράς για το 2007, ενώ το υπόλοιπο της αγοράς μοιράζονται τα επαγγελματικά εργαλεία. Στο σύνολο της αγοράς, τα δράπανα, τα κατσαβίδια και τα δραπανοκατσάβιδα (ηλεκτρικά και επαναφορτιζόμενα) είναι τα περισσότερο δημοφιλή καθώς εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν το 50%-60% του συνόλου της αγοράς (ερασιτεχνικά και επαγγελματικά εργαλεία).
Στα πλαίσια της μελέτης έγινε εκτεταμένη χρηματοοικονομική ανάλυση των κυριοτέρων εισαγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου βάσει επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Επίσης, συνετάχθη ομαδοποιημένος ισολογισμός βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος έξι επιχειρήσεων, για τις χρήσεις 2005 και 2006. Όπως προέκυψε από την εν λόγω ανάλυση, το σύνολο του ενεργητικού παρουσίασε αύξηση περίπου 28% σε σχέση με το 2005, ενώ τα ίδια κεφάλαια εμφάνισαν αύξηση της τάξης του 16%. Επίσης, αύξηση της τάξης του 36% εμφάνισαν τα κέρδη προ φόρου των επιχειρήσεων το 2006 σε σχέση με το 2005, ενώ ακόμη υψηλότερη ήταν η αύξηση του EBITDA την ίδια περίοδο (43% περίπου). Η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων αυξήθηκε κατά 3,6 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ελαφρά επιβάρυνση παρουσιάζει η σχέση των ξένων προς τα ίδια κεφάλαια την περίοδο 2006/05.
Σύμφωνα με τις ισχύουσες συνθήκες και τάσεις, η αγορά των ηλεκτρικών εργαλείων χειρός εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει μέση ετήσια αύξηση της τάξης του 5% κατά τη διετία 2008-2009. Η ζήτηση των επαγγελματικών εργαλείων αναμένεται να επηρεασθεί σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη της οικοδομικής δραστηριότητας και των διαφόρων τεχνικών έργων γενικότερα, ενώ η ανάπτυξη των επαναφορτιζόμενων εκείνων εργαλείων που είναι εφοδιασμένα με μπαταρία λιθίου εκτιμάται ότι θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στην αγορά των ερασιτεχνικών εργαλείων.