Αυξάνεται το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για βιοκαύσιμα

Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2008 13:00

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ βιοκαυσίμων στη Θεσσαλία ήταν το θέμα ανοικτού συνεδρίου που διοργανώθηκε πρόσφατα στο Βόλο, στο πλαίσιο λειτουργίας του Πόλου Καινοτομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στόχος του συνεδρίου ήταν να αναδειχθεί η κατεύθυνση στην οποία πρέπει να αξιοποιηθούν τα ερευνητικά κονδύλια ώστε τα βιοκαύσιμα να μπορέσουν να αντικαταστήσουν στην αγορά, άλλες μορφές ενέργειας, όπως το πετ κοκ και το μαζούτ.

Να σημειωθεί ότι σήμερα στη Θεσσαλία υπάρχουν τρεις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την παραγωγή βιοκαυσίμων, ενώ διαπιστώνεται μεγάλη κινητικότητα και από άλλους επενδυτές στον τομέα αυτό.

Αναφορά έγινε και στο ζαχαρουργείο της ΕΒΖ στη Λάρισα, που μετά την παύση λειτουργίας του ως εργοστάσιο παραγωγής ζάχαρης θα μετατραπεί σε μονάδα παραγωγής βιοαιθανόλης.

Ο καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ν. Δαναλάτος αναφέρθηκε αναλυτικά στη βιομάζα, ενώ ο ερευνητής του Ινστιτούτου Τεχνικής Χημικών Διεργασιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας Α. Λάππας αναφέρθηκε στις τεχνολογίες μετατροπής βιομάζας σε βιοκαύσιμα.

Στη διάθεση και τη χρήση των βιοκαυσίμων αναφέρθηκε ο καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Α.. Σταματέλλος, ενώ αξιολόγηση αειφορίας ήταν το θέμα του καθηγητή του τμήματος Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ Εμ. Κούκιου.

Τέλος ο καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ Ζ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις αγορές και τους κανονισμούς για τα βιοκαύσιμα.

ΡΕΑ ΤΣΙΑΧΑ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα