Επίσκεψη του πρωθυπουργού της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στο ΣΕΒ

Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2008 14:20

Τον πρόεδρο του υπουργικού Συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Dr. Nicola Spiric υποδέχθηκε στα γραφεία του ο ΣΕΒ, την Παρασκευή 27.6.2008, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση και οικονομικούς παράγοντες.

Ο Πρωθυπουργός της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης συνοδευόταν από τον Υφυπουργό Εξωτερικού Εμπορίου κ. Vilim Primorac, τον Επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης κ. Osman Topcagic, τον Πρέσβη κ. Milovan Blagojevic, ενώ εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών παρέστη ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Υποδεχόμενος τον κ. Spiric ο Αντιπρόεδρος & Επικεφαλής Διεθνών Δράσεων του ΣΕΒ κ. Θανάσης Λαβίδας αναφέρθηκε στην υποστήριξη της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας προς τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τις άλλες χώρες των δυτικών Βαλκανίων στην προσέγγισή τους προς την ευρωπαϊκή οικονομία. Όπως σημείωσε, με την πρόσφατη υπογραφή του Συμφώνου Σύνδεσης και Σταθερότητας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με την Ευρωπαϊκή Ένωση σηματοδοτείται μια νέα πορεία οικονομικής ανάπτυξης και βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος από την οποία μπορούν να ωφεληθούν ελληνικές επενδυτικές πρωτοβουλίες. Τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν τον πόλεμο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη περιόρισαν το ελληνικό επενδυτικό ενδιαφέρον που σήμερα βρίσκεται στο επίπεδο των 53 εκ. €, όπως και το διμερές εμπόριο κυμαίνεται στα 13,5 εκ. €. Τόνισε δε, ότι το ελληνικό ενδιαφέρον θα αυξάνεται όσο η κυβέρνηση της χώρας προωθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις και προσεγγίζει τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Ο Πρωθυπουργός κ. Spiric σε ομιλία του προς τους έλληνες επιχειρηματίες παρουσίασε τα βήματα που ακολουθεί η Κυβέρνησή του για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και τόνισε τη δέσμευση για επιτυχή εφαρμογή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης αλλά και την σημασία της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία ελεύθερης ζώνης εμπορίου στη Ν.Α. Ευρώπη. Οι τομείς, όπως ανέφερε, που μπορεί να προσελκύσουν το ελληνικό ενδιαφέρον είναι η ενέργεια, η παραγωγή υδροηλεκτρική, οι τηλεπικοινωνίες, η αγροτική παραγωγή, οι τουριστικές υποδομές και κάλεσε τα μέλη του ΣΕΒ να εξετάσουν τις ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα του δεσμευόμενος να τύχουν κάθε υποστήριξης και διευκόλυνσης. Ο κ. Spiric ευχαρίστησε την ελληνική Κυβέρνηση για τη συνεισφορά της με τη χρηματοδότηση έργων στη χώρα του στο πλαίσιο του Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης Βαλκανίων. Στη συζήτηση που ακολούθησε οι εκπρόσωποι των ελληνικών εταιριών αναφέρθηκαν στην ανάγκη παρουσίας ελληνικών τραπεζών, στη βελτίωση των μεταφορικών δικτύων, στην εναρμόνιση της νομοθεσίας και στην εξίσωση του φορολογικού καθεστώτος των δυο κοινοτήτων, καθώς και στη δημιουργία Προξενείου στη Θεσσαλονίκη που θα διευκολύνει τις εταιρίες της Βορείου Ελλάδας που προσανατολίζονται προς την αγορά της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα