Λ. Κατσέλη: Ο κ. Αλογοσκούφης επιδίδεται σε εμπόριο ελπίδων

Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2008 19:00

«Για άλλη μια φορά, με τις σημερινές του δηλώσεις ο κ. Αλογοσκούφης επιβεβαιώνει την παντελή έλλειψη κυβερνητικής βούλησης να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της σοβαρής κρίσης που διέρχεται η ελληνική οικονομία και κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα».

Τα παραπάνω δήλωσε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών μετά τις συναντήσεις με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ.

Όπως επισημαίνει η κ. Κατσέλη, οι αυξήσεις των συντάξεων του ΟΓΑ, του ΕΚΑΣ και στο επίδομα ανεργίας, που επικαλέστηκε ο υπουργός, «έχουν ήδη εξανεμιστεί από τις υπέρογκες αυξήσεις των τιμών σε όλα τα βασικά είδη, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και τη φοροεπιδρομή».

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον κ. Αλογοσκούφη ότι «επιδίσεται σε εμπόριο ελπίδων, υποσχόμενος από το Σεπτέμβριο την ενεργοποίηση του Ταμείου κατά της Φτώχιας, στο οποίο όμως -όπως σημειώνει- έχει εγγράψει μόνο 100 εκατ. ευρώ για το 2008, από 500 εκατ. ευρώ που είχε υποσχεθεί».

Εξάλλου η κ. Κατσέλη χαρακτηρίζει οξύμωρο «να ζητά το προεδρείο του ΣΕΒ την άμεση εφαρμογή της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την υιοθέτηση φόρου υπεραξίας στα κέρδη των χρηματιστηριακών συναλλαγών και ο κ. Αλογοσκούφης να κωφεύει».

Τέλος, η κ. Κατσέλη ζητεί άμεσα μέτρα για τη στήριξη της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών:

- Μειώσεις, ή τουλάχιστον πάγωμα στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.

- Εφαρμογή της νομοθεσίας περί καταπολέμησης των μονοπωλίων και ολιγοπωλίων.

- Χρήση των υπερεσόδων από το φόρο πετρελαίου για στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις.

- Καταβολή του επιδόματος θέρμανσης.

- Εφαρμογή ενιαίας, προοδευτικής, τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας, η οποία να στηρίζει τη δίκαιη αναδιανομή εισοδήματος, δίχως να δημιουργεί αντικίνητρα στην εργασία.

- Φορολόγηση της υπεραξίας που πραγματοποιείται από βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές, ?ε δυνατότητα συμψηφισμού των ζη?ιών και με κατάργηση του υπάρχοντος φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

- Πλήρη αναμόρφωση του συστήματος φορολόγησης των τραπεζών και των stock options, αντί του απαράδεκτου σημερινού φαινομένου παράτασης διατάξεων προσωρινού χαρακτήρα.

- Αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας και επαναφορά του κατώτατου φορολογικού συντελεστή στο 15%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα