Ηellastat: Σημαντική η ανάπτυξη του κλάδου βλαστοκυττάρων

Τρίτη, 01 Ιουλίου 2008 12:48

Μεγάλη ανάπτυξη παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο κλάδος των εταιρειών φύλαξης βλαστικών κυττάρων από ομφαλοπλακουντιακό αίμα, όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη της Hellastat Α.Ε. (www.hellastat.eu ):

Η ανάπτυξη αυτή ακολουθεί τις προηγμένες επιστημονικά χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αγγλία, η Ολλανδία και η Γερμανία όπου ήδη δραστηριοποιούνται και λειτουργούν πολλές εταιρείες.

Οι πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις για την συλλογή και διατήρηση των πολυδύναμων αρχέγονων βλαστικών κυττάρων έχει συντελέσει ώστε αυτή να γίνεται μέσα από τη λήψη ομφαλοπλακουντιακού αίματος κατά τη στιγμή γέννησης ζώντων οργανισμών, το οποίο δεν χρησιμοποιείται σε άλλες περιπτώσεις. Η χρήση των πολυδύναμων αυτών κυττάρων έχει ένδειξη στην πιο αποτελεσματική θεραπεία ασθενών με βαρείες παθήσεις όπως καρδιοπάθειες, ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος, διάφορες μορφές λευχαιμίας και αναιμίας, λέμφωμα, μυελική απλασία κλπ. Τα βλαστικά κύτταρα του πλακούντα έχουν αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τα κύτταρα που λαμβάνονταν από το μυελό των οστών και το περιφερικό αίμα ενηλίκων για να απλοποιήσουν τη διενέργεια πλήθους μεταμοσχεύσεων, όπως σε περιπτώσεις λευχαιμίας, όπου έπρεπε να βρεθεί συμβατός δότης για να μεταμοσχευθεί μυελός των οστών. Επίσης, η διεθνής επιστημονική έρευνα εξελίσσεται διαρκώς για να διαπιστωθεί η δυνατότητα αντιμετώπισης περισσότερων παθήσεων, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, νόσος Parkinson, νόσος Alzheimer, μυϊκές διαταραχές, σακχαρώδης διαβήτης, κακοήθεις όγκοι, εγκεφαλικά ε-πεισόδια και σκλήρυνση κατά πλάκας. Παράλληλα, η επιστημονική κοινότητα εκφράζει απόψεις για τη χρησιμοποίησή τους σε τραύματα της σπονδυλικής στήλης, εγκαύματα κλπ.

Οι πρώτες τράπεζες φύλαξης βλαστικών κυττάρων άρχισαν να λειτουργούν στην Ελλάδα το 2003. Από τότε έως σήμερα ο κλάδος παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη και το 2008 οι εταιρείες φύλαξης βλαστικών κυττάρων ανέρχονται σε 17. Στην εγχώρια αγορά δραστηριοποιούνται τόσο αμιγώς ελληνικές εταιρείες όσο και παραρτήματα μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, πολλές από τις οποίες είναι πρωτοπόροι στον τομέα της έρευνας γύρω από τα βλαστικά κύτταρα. Η κάθε μία τράπεζα παρέχει διαφορετικές επιλογές ως προς τον τρόπο και τον τόπο φύλαξης των βλαστικών κυττάρων, αφήνοντας την τελική επιλογή στους υποψήφιους γονείς. Ο ανταγωνισμός των εταιρειών συνέβαλε στην καλύτερη ενημέρωση των πολιτών.

Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας της Hellastat Α.Ε., το επίπεδο γνώσης για την υπηρεσία φύλαξης βλαστοκυττάρων καταγράφεται υψηλό, ακόμα και ανάμεσα σε γυναίκες που δεν έχουν περάσει οι ίδιες την εμπειρία του τοκετού.

Η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών που γέννησαν το τελευταίο 12μηνο ενημερώθηκε για την φύλαξη βλαστοκυττάρων, (87.4%), ενώ μάλιστα οι περισσότερες είχαν ακούσει για την υπηρεσία πριν επισκεφτούν το γιατρό τους.

Ως κύριες πηγές πληροφόρησης των υποψήφιων γονέων αναφέρονται, η τηλεόραση από την οποία γίνονται γνωστά κυρίως τα επιτεύγματα της ιατρικής και ακολουθεί ο γιατρός- γυναικολόγος, στις απόψεις του οποίου στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό οι γονείς που επιθυμούν να διατηρήσουν τα βλαστοκύτταρα.

Όπως κάθε τι νέο στο χώρο της ιατρικής έτσι και η ύπαρξη της μεθόδου φύλαξης των βλαστοκυττάρων με σκοπό να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών, δημιουργεί προσδοκίες στο κοινό και ελπίδες για το μέλλον.

Ο κόσμος εμφανίζεται ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος αναφορικά με θέματα που αφορούν την υγεία, την πρόληψη και τη θεραπεία, πόσο μάλλον όταν αφορούν το παιδί του και την οικογένειά του.

Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό των γυναικών που κρατούν θετική στάση απέναντι στην υπηρεσία ανέρχεται σε 68.7%.

Αναφορικά με τη φύλαξη βλαστοκυττάρων από ιδιωτικές εταιρείες, οι ερωτώμενες εκφράζουν την άποψη ότι ίσως ο ιδιωτικός τομέας είναι η μόνη λύση από τη στιγμή που δεν υπάρχει οργανωμένος δημόσιος φορέας που να παρέχει αυτή τη δυνατότητα, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζονται επιφυλακτικές και ζητούν περισσότερους ελέγχους.

Το βασικό κριτήριο επιλογής της κάθε τράπεζας είναι οι πι-στοποιήσεις που κατέχει από διεθνείς οργανισμούς, ή την συνεργασία που έχει μαζί τους. Οι διαφορές στην τιμολόγηση των υπηρεσιών είναι σχετικά μικρές και δεν φαίνεται να αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για όσους επιθυμούν την φύλαξη βλαστοκυττάρων. Επίσης το κόστος φύλαξης δεν φαίνεται να αποτρέπει τους υποψήφιους γονείς από την απόφαση για φύλαξη των βλαστοκυττάρων αν και θεωρείται σχετικά υψηλό.

Ο κλάδος αντιμετωπίζει προβλήματα νεότητας καθώς μέχρι και τον Μάρτιο του 2008 δεν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών του κλάδου, ενώ η έρευνα γύρω από την συλλογή, φύλαξη και χρήση των βλαστικών κυττάρων από νοσοκομεία και δημόσια ιδρύματα είναι σημαντικά περιορισμένη σε σύγκριση με άλλες χώρες. Είναι ενδεικτικό ότι η Δημόσια Τράπεζα (Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος) λειτουργεί μόνο στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, έχοντας διαθέσιμα για μεταμόσχευση έως και το πρώτο τρίμηνο του 2008 συνολικά 560 δείγματα, από τα 1.600 περίπου που έχει συλλέξει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα