Χ. Αλμούνια: «Εμφανής κίνδυνος» ο στασιμοπληθωρισμός

Τετάρτη, 02 Ιουλίου 2008 12:42
UPD:12:52

Ο στασιμοπληθωρισμός, δηλαδή ο συνδυασμός χαμηλού ρυθμού ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού, αποτελεί έναν ξεκάθαρο κίνδυνο για την ευρωπαϊκή οικονομία, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Vanguardia ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Χοακίν Αλμούνια.

Ερωτηθείς για το εάν ο στασιμοπληθωρισμός συνιστά απειλή, ο Ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε στην ισπανική εφημερίδα πως «είναι εμφανής κίνδυνος αλλά μπορούμε να τον αποφύγουμε με τις σωστές πολιτικές».

Σύμφωνα με τον Αλμούνια, ο κόσμος θα πρέπει να λάβει το μάθημα από το πετρελαϊκό σοκ της δεκαετίας του '70, όταν τα κυβερνητικά μέτρα ήταν ανεπαρκή και εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους. «Θα πρέπει να μάθουμε από αυτά τα λάθη και να δώσουμε απόλυτη προτεραιότητα στον αγώνα κατά του πληθωρισμού», τόνισε.

Όπως επισήμανε, ο βασικός μοχλός πίσω από τον πληθωρισμό, δηλαδή η άνοδος της τιμής του πετρελαίου, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί αποτέλεσμα της κερδοσκοπίας. «Το θεμελιώδες κίνητρο είναι μια πολύ ισχυρή πίεση στην παγκόσμια ζήτηση λόγω της ταχείας ανάπτυξης των ασιατικών οικονομιών που έχει συμπέσει με την έλλειψη επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα και την παραγωγή των καλλιεργειών», συμπλήρωσε.

Ο επίτροπος της Ε.Ε. υποστήριξε πως ένα σημαντικό μέρος αυτής της ανόδου είναι δομικό, σημειώνοντας πως μέχρι να αλλάξουν αυτές οι συνθήκες «θα πρέπει να χειριστούμε μια κατάσταση, στην οποία οι τιμές θα διατηρηθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα».

Σύμφωνα με τον Αλμούνια, μέρος των ζημιών που σχετίζονται με την κρίση των στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου, δεν έχουν έρθει ακόμα στο φως ενώ η εμπιστοσύνη στις χρηματιστηριακές αγορές, κυρίως στο διατραπεζικό δανεισμό, δεν έχει ακόμα επιστρέψει.

«Πότε θα τελειώσει; Όταν η εμπιστοσύνη επιστρέψει στο σύστημα. Πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί από τώρα έως τα μέσα του 2009», εκτίμησε.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα