Συμφωνία για ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας με την Τουρκία

Υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ Χρ. Φώλια - Χιλμί Γκιουλέρ
Τετάρτη, 02 Ιουλίου 2008 14:57
UPD:16:56
EUROKINISSI

Διμερή συμφωνία για την ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπέγραψε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας με τον Τούρκο ομόλογο του Χιλμί Γκιουλέρ. Ο κύριος Φώλιας συναντήθηκε και με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος παρέστη στην υπογραφή της συμφωνίας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε πως πρόκειται για τη δεύτερη συμφωνία με την ¶γκυρα μετά την έναρξη λειτουργίας του ελληνοτουρκικού αγωγού, κάτι που, όπως ανέφερε, συνιστά απόδειξη ότι υπάρχει πολύ μεγάλη δυνατότητα συνεργασιών.

Ο κ. Φώλιας τόνισε ακόμα ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε θέση κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια» και εξέφρασε τη χαρά του γιατί είχε την ευκαιρία να συζητήσει τα σημαντικά ενεργειακά σχέδια που συνδέουν την Ελλάδα με την Τουρκία με τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος βρισκόταν επίσης στο ανάκτορο Αντιλέ Σουλτάν, στην ανατολική όχθη του Βοσπόρου, καθώς και με τον ομόλογο του Χιλμί Γκιουλέρ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Φώλιας δήλωσε: « Επιβεβαιώσαμε την προσήλωσή μας σε στενότερη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών στον τομέα της ενέργειας αλλά και σε άλλους τομείς, καθώς επίσης επιβεβαιώσαμε την υποστήριξή μας στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της γείτονος χώρας».

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός παρακάλεσε τον υπουργό Ανάπτυξης να μεταφέρει τους ειλικρινείς χαιρετισμούς και τη φιλία του στον Έλληνα πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Ο Έλληνας υπουργός βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχει στις εργασίες του 5ου Διεθνούς Ενεργειακού Φόρουμ που ασχολείται με «Καινοτομίες στην Ενέργεια για την Αειφόρο Ανάπτυξη».

«Ο ελληνοτουρκικός αγωγός αποτελεί μια πράξη συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών ως ενιαίος δίαυλος μεταφοράς φυσικού αερίου από τις χώρες τις Ασίας και της Μέσης Ανατολής από την Τουρκία και την Ελλάδα προς την Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη» είχε τονίσει κατά σε ομιλία του στο φόρουμ.

Τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης επισκέφθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι. «Νιώθω ευγνωμοσύνη κι ευτυχία που βρίσκομαι σήμερα στο Φανάρι στην κοιτίδα της Ορθοδοξίας. Είχα τη μεγάλη χαρά να συναντήσω τον Πατριάρχη μας, να συζητήσω μαζί του. Ανταλλάξαμε απόψεις, μάς ενημέρωσε για την επιτυχία που είχε η επίσκεψη του στο Βατικανό τις τελευταίες μέρες» υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα