Εντονη μεταβλητότητα

Στο «κόκκινο» όλα τα διεθνή χρηματιστήρια
Πέμπτη, 03 Ιουλίου 2008 00:01

Το νέο ράλι των τιμών του πετρελαίου θόλωσε την προοπτική της οικονομίας και των εταιρικών κερδοφοριών οδηγώντας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο χαμηλότερο της τελευταίας τριετίας.

Στο κόκκινο γύρισε και η Wall Street αντιστρέφοντας αρχικά κέρδη, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομίας, Χένρι Πόλσον ότι η αγορά κατοικίας ενδέχεται να καταγράψει περαιτέρω κάμψη.

Στο αρνητικό κλίμα συνέβαλε η άνοδος του πετρελαίου και η κατακόρυφη πτώση των τιμών στα μεταλλεύματα και τον άνθρακα που πίεσαν τις εταιρείες του κλάδου. Επίσης, βαρίδι για τους δείκτες αποτέλεσε η συρρίκνωση των πωλήσεων της Marks & Spencer και τα αποθαρρυντικά στοιχεία που έδειξαν κατέδειξαν σημαντική μείωση στις θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,98% στις 5.426,30 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,03% στις 4.296,48 μονάδες και στη Φραγκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση 0,17% στις 6.305,42 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,7% στις 281,05 μονάδες.

Ακόμη, σε χαμηλό 54 ετών κατρακύλησαν οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors, καθώς η Merrill Lynch επεσήμανε ότι είναι πολύ πιθανό ακόμη και το ενδεχόμενο πτώχευσής της. Η Merill αναθεώρησε αρνητικά τη σύσταση από αγορά σε απόδοση κατώτερη της αγοράς, ενώ μείωσε και την τιμή- στόχο για τις μετοχές της στα 7 δολάρια.

Σε χαμηλό μηνός βρέθηκε η μεγαλύτερη εταιρεία μεταλλευμάτων η BHP Billiton, μετά την πτώση στις τιμές των μεταλλευμάτων.

Κατακόρυφη πτώση της τάξεως του 49% για τις μετοχές της Taylor Wimpey , καθώς η μεγαλύτερη κατασκευαστική της Αγγλίας απέτυχε στην άντληση κεφαλαίων από επενδυτές.

Από την άλλη, στήριγμα για του δείκτες παρείχε καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας ο τραπεζικός κλάδος της, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της UBS, της μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας ότι η τράπεζα δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε άντληση νέων κεφαλαίων.

Κέρδη κατέγραψε η Starbucks, μετά την ανακοίνωση σχεδίων για κλείσιμο καταστημάτων και περικοπές του προσωπικού. Με πτώση 1,31% έκλεισε ο Nikkei στις 13.286,37 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα