Ψηλά στην ατζέντα της G8 οι τιμές του πετρελαίου

Παρασκευή, 04 Ιουλίου 2008 14:57
Reuters

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Ιαπωνία εν όψει της συνόδου της G8

Στην κορυφή της ατζέντας της G8, κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στην Ιαπωνία, στις 7-9 Ιουλίου, θα βρίσκονται οι τρόποι αντιστροφής της ανοδικής τάσης των τιμών πετρελαίου.

Οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με το 2007, ενώ από τις αρχές της χρονιάς έχουν σημειώσει αύξηση 50%, πυροδοτώντας ανησυχίες για αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων και επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης.

Χθες, η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού κατέρριψε νέο ιστορικό ρεκόρ, στα 145,85 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ άγγιξε τα 146,69 δολάρια, σημειώνοντας επίσης ρεκόρ.

Το ράλι των τιμών αποδίδεται στην αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο και στο αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία και το αδύναμο δολάριο.

Η ημερήσια ζήτηση, η οποία ανέρχεται σε περίπου 86 εκατ. βαρέλια αργού, είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα με την προσφορά. Παράλληλα, η ισχυρή ζήτηση από τις αναδυόμενες οικονομίες, και κυρίως από την Κίνα και την Ινδία, δοκιμάζει τα όρια της προσφοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για πολλά χρόνια, οι κυρώσεις και στη συνέχεια ο πόλεμος αποδιοργάνωσαν την παραγωγή αργού πετρελαίου στο Ιράκ. Επιπλέον, οι κυρώσεις έχουν περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου και στο Ιράν, ενώ η βία έχει οδηγήσει σε μείωση της προσφοράς από τη Νιγηρία.

Ακόμη, όμως, και αν η προσφορά αργού θεωρηθεί επαρκής, ενδεχομένως να μην επαρκούν οι ποσότητες βενζίνης και ντίζελ που κατευθύνονται στην αγορά, λόγω έλλειψης παραγωγικής δυναμικότητας στον τομέα της διύλισης.

Η άνοδος της τιμής της βενζίνης στα πρατήρια των ΗΠΑ, πάνω από τα τέσσερα δολάρια το γαλόνι, έχει αναδειχθεί σε ένα από τα βασικά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας των Μπάρακ Ομπάμα και Τζον Μακέιν για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Η απώλεια αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών πλήττει τις εταιρείες λιανικής πώλησης, ενώ πλήγμα δέχεται και η κερδοφορία των επιχειρήσεων λόγω της μεγάλης αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Οι προβλέψεις για το μέλλον κάθε άλλο παρά ανακουφίζουν. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί από 85,98 εκατ. βαρέλια την ημέρα το πρώτο τρίμηνο φέτος σε 87,69 εκατ. βαρέλια την ημέρα το τελευταίο τρίμηνο του 2008.

Παράλληλα, στη φετινή έκθεσή της "Μεσοπρόθεσμες Προοπτικές της Αγοράς Πετρελαίου", η IEA κάνει λόγο για εύθραυστη ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης το 2013, με την παγκόσμια παραγωγική δυναμικότητα να ανέρχεται το 2012 σε 95,33 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, την αμερικανική επενδυτική τράπεζα με την εντονότερη δραστηριοποίηση στις ενεργειακές αγορές, οι τιμές του πετρελαίου θα αγγίξουν τα 200 δολάρια το βαρέλι μέσα στα επόμενα δυο χρόνια.

Πηγές:ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα