Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν αυτή την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ μικτές τάσεις επικράτησαν στις αγορές της Ασίας, με το Χρηματιστήριο του Τόκιο να υποχωρεί για δωδέκατη διαδοχική ημέρα.
Ο όγκος των συναλλαγών κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα, καθώς τα αμερικανικά χρηματιστήρια παρέμειναν κλειστά λόγω της αργίας για τον εορτασμό της Ημέρας Ανεξαρτησίας. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε στις 1.163,11 μονάδες, υποχωρώντας κατά 2,4% σε εβδομαδιαία βάση, ενώ από τις αρχές του έτους έχει χάσει περίπου το 23% της αξίας του.
Με απώλειες έκλεισαν και τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης: Ο δείκτης FTSE 100 του Χρηματιστήριου του Λονδίνου υποχώρησε σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ ανάλογες ήταν και οι απώλειες του DAX στη Φραγκφούρτη. Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε και ο δείκτης CAC στο Παρίσι, υποχωρώντας κατά 1,35%, στις 4.285,53 μονάδες.
Οι υψηλές τιμές πετρελαίου, σε συνδυασμό με τις συνέπειες της πιστωτικής κρίσης έχουν συμβάλει στο κλίμα απαισιοδοξίας που επικρατεί στις χρηματιστηριακές αγορές. Εν αντιθέσει με το πρώτο τρίμηνο -τότε που οι επενδυτές είχαν πανικοβληθεί λόγω της περιορισμένης εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα- οι ανησυχίες επικεντρώνονται στο ενδεχόμενο άσκησης πιέσεων στα εταιρικά κέρδη, λόγω αυξημένου κόστους, οικονομικής επιβράδυνσης και αυστηρότερων συνθηκών δανεισμού, διευκρινίζει ο ¶ντριου Μπελ της Rensburg Sheppards.
Oι φόβοι για νέο κύμα διαγραφών στοιχείων ενεργητικού έπληξαν τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, με το σχετικό δείκτη DJ Stoxx Bank να υποχωρεί κατά 3%, έχοντας χάσει το 35% της αξίας του από τις αρχές του έτους.
Στην αγορά του Τόκιο, ο Nikkei υποχώρησε κατά 0,2%, στις 13.237,89 μονάδες. Ο γενικός δείκτης του ιαπωνικού χρηματιστηρίου έχει χάσει περίπου το 8% της αξίας του μέσα σε δώδεκα ημέρες διαδοχικών απωλειών, το μεγαλύτερο διάστημα από το 1954, τότε που παρέμενε σε αρνητικό έδαφος επί 15 διαδοχικές συνεδριάσεις.
Αντίθετη ήταν η εικόνα στο Χογκ-Κογκ, με το δείκτη Hang Seng να ενισχύεται κατά 0,9%, στις 21.423,82 μονάδες.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ