Μεγαλύτερη εποπτεία των οίκων αξιολόγησης

Κυριακή, 06 Ιουλίου 2008 07:00

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται την Τρίτη να υποστηρίξουν πρωτοβουλίες για μεγαλύτερη εποπτεία των οίκων επενδυτικής αξιολόγησης, επιμένοντας ότι θα πρέπει να έχουν καταχωρηθεί σε επίσημο μητρώο ώστε να μπορούν να δραστηριοποιηθούν εντός των χωρών-μελών της Ε.Ε., όπως προκύπτει από έγκυρες πληροφορίες του Reuters.

Οι εταιρείες επενδυτικής αξιολόγησης - όπως η Standard & Poor's, Moody's και Fitch - έχουν δεχθεί έντονες επικρίσεις ότι δεν προειδοποίησαν εγκαίρως τους επενδυτές για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι τοποθετήσεις σε δομημένα, ενυπόθηκα προϊόντα τα οποία είχαν υψηλή επενδυτική αξιολόγηση, αλλά που σύντομα έχασαν την αξία τους, στο πλαίσιο της πιστωτικής κρίσης.

Η αξία των κεφαλαίων που θα πρέπει να διαθέτουν οι τράπεζες για την κάλυψη κινδύνων καθορίζεται από την επενδυτική τους αξιολόγηση. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συναντώνται την Τρίτη ώστε να συζητήσουν την έκκληση της Κριστίν Λαγκάρντ - υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, χώρας που ασκεί την κυλιόμενη προεδρία - για έγγραφή των οίκων επενδυτικής αξιολόγησης σε μητρώα της Ε.Ε., κατ' αναλογία με την έγγραφή τους στις ΗΠΑ.

Στο σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου τονίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές είναι η άμεση και πλήρης αποκάλυψη από τις τράπεζες και τα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, των ανοιγμάτων τους σε επισφαλή στοιχεία ενεργητικού και εκτός ισολογισμού στοιχεία, καθώς και των απομειώσεων και ζημιών τους



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα