Eκτός κοινοτικών επιδοτήσεων κινδυνεύει να βρεθεί ένας στους τέσσερις αγρότες

Πρόταση της Ε.Ε. για κατάργηση κονδυλίων σε μικρές εκμεταλλεύσεις
Κυριακή, 06 Ιουλίου 2008 07:00

Εκτός συστήματος κοινοτικών επιδοτήσεων (ενιαία ενίσχυση της καινούργιας ΚΑΠ) θα τεθεί σχεδόν ένας στους τέσσερις Έλληνες αγρότες, στην περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κατάργηση από το 2009 και μετά της χορήγησης ενιαίας ενίσχυσης στις μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Η απώλεια κοινοτικών πόρων υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξης των 28,4 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Στις προτάσεις της για το λεγόμενο έλεγχο υγείας (check up) της καινούργιας ΚΑΠ η Κομισιόν εισηγείται την κατάργηση της χορήγησης κοινοτικής επιδότησης στους αγρότες που εισπράττουν ενιαία ενίσχυση λιγότερο από 250 ευρώ το χρόνο ή διαθέτουν αγροτική εκμετάλλευση έκτασης μικρότερης των 10 στρεμμάτων. Το ποιο από τα δύο κριτήρια θα ισχύσει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των κρατών-μελών.

Με βάση τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης του 2007, σήμερα ενιαία ενίσχυση κάτω από 250 ευρώ εισπράττουν 209.903 Έλληνες αγρότες. Την ίδια στιγμή δηλώνουν ότι κατέχουν αγροτική εκμετάλλευση (επιλέξιμη προς επιδότηση έκταση) κάτω των 10 στρεμμάτων 277.489 αγρότες.

Ποσοστό 23,5%

Στην πρώτη περίπτωση το ποσοστό των αγροτών που τίθεται από του χρόνου εκτός κοινοτικών επιδοτήσεων ανέρχεται στο 23,5% του συνόλου των δικαιούχων ενιαίας ενίσχυσης, χωρίς φυσικά στο συνολικό αριθμό επιδοτούμενων αγροτών να υπολογίζονται οι παραγωγοί φρουτολαχανικών και οι αμπελοκαλλιεργητές, οι οποίοι από φέτος και του χρόνου αντίστοιχα μπαίνουν στο καθεστώς της ενιαίας ενίσχυσης της νέας ΚΑΠ. Στη δεύτερη περίπτωση το ποσοστό των αγροτών που τίθενται εκτός κοινοτικών επιδοτήσεων υπερβαίνει το 31% του συνόλου.

Στην περίπτωση που υιοθετηθεί από το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης η πρόταση της Κομισιόν και ισχύσει το κριτήριο των χρημάτων (μέχρι 250 ευρώ το χρόνο), τότε η συνολική απώλεια της χώρας μας από κοινοτικές επιδοτήσεις υπολογίζεται σε 28,4 εκατ. ευρώ ετησίως. Στην άλλη περίπτωση, που ισχύσει το κριτήριο της έκτασης (μέχρι 10 στρέμματα), τότε η απώλεια κοινοτικών πόρων ανέρχεται στα 123,8 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ

Η διαφορά μεταξύ των δύο περιπτώσεων αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ και για το λόγο αυτό η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ έχει προτείνει και η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσανατολίζεται στην υιοθέτηση του κριτηρίου των χρημάτων.

Φυσικά στο μεσοδιάστημα των διαπραγματεύσεων για τον έλεγχο υγείας της καινούργιας ΚΑΠ θα γίνουν προσπάθειες όπως τα δύο αυτά κριτήρια μειωθούν, αλλά οι πιθανότητες, με τα σημερινά δεδομένα και τη γνωστή διαπραγματευτική καχεξία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, φαντάζουν από μηδαμινές έως καθόλου.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα