Η ατζέντα των συμβουλίων Eurogroup - Ecofin

Δευτέρα, 07 Ιουλίου 2008 15:45

Συνεδριάζουν σήμερα και αύριο (7-8/7/2008) στις Βρυξέλλες τα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin, στα οποία την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης.

Ακολουθεί η ημερήσια διάταξη των Συμβουλίων:

EUROGROUP

1. Οικονομική κατάσταση

Θα συζητηθούν οι πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν τον πληθωρισμό, καθώς και οι εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

2. Έκθεση της Ε. Επιτροπής για τα 10 χρόνια από την ίδρυση της ΟΝΕ

Θα συζητηθούν οι προτάσεις που περιγράφονται στην Έκθεση της Ε. Επιτροπής όσον αφορά τις πολιτικές για την Ευρωζώνη.

3. Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης του Βελγίου

Η Ε. Επιτροπή υιοθέτησε σύσταση για γνωμοδότηση από το Συμβούλιο Ecofin σχετικά με το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης του Βελγίου.

4. Πρόγραμμα Εργασιών για το 2ο εξάμηνο του 2008

Θα παρουσιασθεί και θα συζητηθεί το πρόγραμμα εργασιών του Eurogroup για το δεύτερο εξάμηνο του 2008.

ECOFIN

1. Παρουσίαση του Προγράμματος Εργασιών της Γαλλικής Προεδρίας

Η Γαλλική Προεδρία θα παρουσιάσει το πρόγραμμά της για το β’ εξάμηνο του 2008.

Οι βασικοί στόχοι της, που καθορίστηκαν από κοινού με τις δύο επόμενες Προεδρίες, της Τσεχίας και της Σουηδίας, είναι οι εξής:

- Περαιτέρω ισχυροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος που θα λειτουργεί με διαφάνεια και προώθηση ενός υποδειγματικού συστήματος εποπτείας, προσαρμοσμένου στην ολοκλήρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

- Διασφάλιση της σωστής λειτουργίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

- Συνέχιση της ολοκλήρωσης της εσωτερικής αγοράς, κυρίως όσον αφορά τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τη φορολογία.

- Διαμόρφωση πολιτικών για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει προκύψει από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

- Εξέταση διαφόρων οικονομικών εργαλείων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

- Επιτάχυνση του διαλόγου της Ε.Ε. σε οικονομικό επίπεδο με τρίτες χώρες.

Για την επίτευξη των στόχων αυτών, η Γαλλία έχει θέσει τις εξής προτεραιότητες:

Στρατηγική της Λισσαβόνας: Θα ενθαρρύνει την εφαρμογή της στρατηγικής για τον δεύτερο κύκλο 2008-2010 και θα συνεχίσει τις συζητήσεις για τη στρατηγική της Λισσαβόνας μετά από το 2010.

Θέματα Μακροοικονομικά και ΟΝΕ: Θα δοθεί έμφαση στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ενιαία αγορά για χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες:. Σκοπός της Προεδρίας είναι να προωθηθεί ο συντονισμός των εποπτικών αρχών, ώστε τα αποτελέσματα να είναι ορατά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, να προωθηθεί η ενσωμάτωση των αποφάσεων σε διεθνές επίπεδο για την αύξηση της διαφάνειας και την ευθύνης των παραγόντων του χρηματοπιστωτικού τομέα, για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Φορολογία: Έμφαση θα δοθεί στη συζήτηση για τη φορολογία στον τομέα της ενέργειας καθώς επίσης και στην εξασφάλιση της ορθής λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς, μέσα από τον εκσυγχρονισμό που συστήματος ΦΠΑ στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες. Προτεραιότητα αποτελεί επίσης η αντιμετώπιση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ και της φοροδιαφυγής.

Ενέργεια και περιβάλλον: Σκοπός του Συμβουλίου θα είναι η αναζήτηση και η εφαρμογή εργαλείων για την επίτευξη των στόχων της Ε.Ε. στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος καθώς και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις εξαιρετικά αυξημένες τιμές του πετρελαίου.

Οικονομικές σχέσεις με τρίτες χώρες- εταίρους της ΕΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή της Μεσογείου.

2. Εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης

Θα αξιολογηθεί το πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης του Βελγίου και το Πρόγραμμα Σύγκλισης της Πολωνίας. Η Ε. Επιτροπή πρότεινε τον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της Πολωνία και αποφάσισε να ενεργοποιήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για το Ηνωμένο Βασίλειο.

3. Υιοθέτηση του ευρώ από τη Σλοβακία

Το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει όλες τις απαραίτητες νομοθετικές πράξεις για την υιοθέτηση του Ευρώ από τη Σλοβακία, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία που προβλέπεται σχετικά από το άρθρο 122 της Συνθήκης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

4. Εξέλιξη της τιμής του πετρελαίου

Η Γαλλική Προεδρία, κατόπιν αιτήματος του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (19-20 Ιουνίου 2008) για εξέταση, σε συνεργασία με την Ε. Επιτροπή, της σκοπιμότητας και των επιπτώσεων από τη λήψη μέτρων, με στόχο τον περιορισμό των συνεπειών από την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, προτείνει να εξεταστούν θέματα που αφορούν:

• Το ρόλο των χρηματοπιστωτικών αγορών στις εξελίξεις στις τιμές του πετρελαίου. Στο πλαίσιο αυτό, η Ε. Επιτροπή θα υποβάλει την τελική της έκθεση στο Συμβούλιο ECOFIN της 2ας Δεκεμβρίου, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

• Τη βελτίωση της διαφάνειας στις αγορές πετρελαίου, κυρίως όσον αφορά τα πετρελαϊκά αποθέματα. Η Επιτροπή θα υποβάλλει έκθεση στο Συμβούλιο ECOFIN αναφορικά με τις μεθόδους που μπορούν να βελτιώσουν την παρεχόμενη πληροφόρηση για τα εμπορικά αποθέματα, η οποία θα επιτρέψει με τη σειρά της να δοθεί μια πιο καθαρή εικόνα της πραγματικής ισορροπίας προσφοράς-ζήτησης.

• Τα χρηματοοικονομικά εργαλεία για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ορυκτών καυσίμων πιο φιλικών προς το περιβάλλον.

• Tα κατάλληλα μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

5. Διακυβέρνηση του Συμβουλίου Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (IASB)

- Τα συμπεράσματα που αναμένεται να εγκρίνει το Συμβούλιο ECOFIN θα αποτελέσουν την κοινοτική συμβολή στην ευρεία δημόσια διαβούλευση που ξεκίνησε το IASB το Μάιο (και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο) με σκοπό τη θεσμική του μεταρρύθμιση.

6. Χρηματοπιστωτικές αγορές

Θα γίνει ενημέρωση από την Ε. Επιτροπή όσον αφορά τη διαφάνεια για την έκθεση σε κινδύνους από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ήδη, ο τραπεζικός τομέας έχει συμφωνήσει για την ανάληψη πρωτοβουλιών με σκοπό τη βελτίωση της διαφάνειας προς όφελος των επενδυτών, των ρυθμιστικών αρχών αλλά και των ίδιων των αγορών. Θα γίνει επίσης ενημέρωση για τα Ιδρύματα Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας, για τα οποία η Ε. Επιτροπή θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο, που θα περιγράφει σαφώς τις υποχρεώσεις τους και θα ενισχύει το ρόλο των εποπτικών αρχών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα