ΕΕ: Πρόταση οδηγίας για μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ

Δευτέρα, 07 Ιουλίου 2008 16:58

Πρόταση για την τροποποίηση κοινοτικής οδηγίας του 2006, με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στα κράτη-μέλη της ΕΕ να εφαρμόσουν, σε προαιρετική βάση από το 2011, μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες υπηρεσιών έκανε η Κομισιόν. Το ισχύον καθεστώς για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα κράτη μέλη λήγει στα τέλη του 2010.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, οι μειωμένοι συντελεστές θα μπορούν να εφαρμόζονται υπό την προϋπόθεση ότι δεν προκαλούν στρέβλωση του ανταγωνισμού και δυσλειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Πρόκειται, ειδικότερα, για τις υπηρεσίες υψηλής έντασης εργατικού δυναμικού και τις υπηρεσίες που παρέχονται σε τοπικό επίπεδο.

Ειδικότερα, προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα στα κράτη μέλη να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές:

-Στον τομέα της στέγασης (κατασκευή, εξοπλισμό, ανακαίνιση, συντήρηση και καθαρισμό κατοικιών).

-Στα εστιατόρια με εξαίρεση τα αλκοολούχα ποτά.

-Στις επισκευές υποδημάτων, ενδυμάτων, υπολογιστών, ρολογιών και ποδηλάτων.

-Στις κατ' οίκον φροντίδες που προορίζονται σε παιδιά, ηλικιωμένους, ασθενείς και άτομα με ειδικές ανάγκες.

-Στις κομμώσεις και τις υπηρεσίες αισθητικής.

-Στην κηπουρική.

- Στην ανακαίνιση και τη συντήρηση θρησκευτικών ναών, τις εγκαταστάσεις πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορικών μνημείων.

Προτείνεται επίσης, στο φαρμακευτικό τομέα να μπορούν να εφαρμόζονται μειωμένοι συντελεστές σε ορισμένα προϊόντα υγιεινής, όπως στις πάνες για τα βρέφη, και ακόμη η εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ στον εξοπολισμό των οχημάτων που προορίζονται για τις μετακινήσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Εξάλλου, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τα βιβλία μπορούν να υπόκεινται σε καθεστώς μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ. Η Επιτροπή προτείνει να διευρυνθεί ο κατάλογος αυτός και στα προϊόντα, όπως τα cd-rom, που αναπαράγουν ουσιαστικά το περιεχόμενο βιβλίων, αλλά όχι σε cd-rom με ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Σημειώνεται ότι με βάση την κοινοτική νομοθεσία, ο συντελεστής ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι κατώτερος του 15%, ενώ οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, τους οποίους μπορούν να εφαρμόζουν τα κράτη μέλη, δεν μπορεί να είναι κάτω από το 5%. Προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η πρόταση οδηγίας, που παρουσίασε σήμερα η Επιτροπή, θα πρέπει να εγκριθεί με ομοφωνία από το Συμβούλιο υπουργών οικονομίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα