G8: Ανησυχία και λήψη άμεσων μέτρων για τις τιμές του πετρελαίου

Τρίτη, 08 Ιουλίου 2008 08:52

Οι ηγέτες του G8 κάλεσαν τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες να αυξήσουν βραχυπρόθεσμα τις δυνατότητες παραγωγής και διΰλισης ώστε να σταματήσουν την άνοδο των τιμών.

Επίσης συμφώνησαν στο να πραγματοποιηθεί ένα φόρουμ για την παγκόσμια ενέργεια στο οποίο θα συμμετέχουν παραγωγοί και καταναλωτές για να συζητήσουν την παραγωγή πετρελαίου και τις τιμές.

Οι ηγέτες τόνισαν πως δεν αρκεί απλώς να εκφράσουν την ανησυχία τους για την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, αλλά και να δείξουν πως πρέπει να προχωρήσουν σε πράξεις.

Το G8 εξέφρασε ακόμα την ανησυχία του για τις πληθωριστικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία λόγο της αύξησης των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης, ειδικά στο πετρέλαιο και στα τρόφιμα, γεγονός που αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την σταθερότητα της παγκόσμια οικονομίας και απειλή για τους φτωχούς.

Η κατάσταση στις αγορές έχει βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες, όμως παραμένουν οι σοβαρές εντάσεις, εκτιμούν οι ηγέτες των πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου σε κοινή ανακοίνωσή τους για την οικονομία που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Τογιάκο της Ιαπωνίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα