Ημερίδα για την «Πράσινη Επιχειρηματικότητα»

Τρίτη, 08 Ιουλίου 2008 11:28

Ημερίδα με θέμα «Πράσινη Επιχειρηματικότητα: Ελληνικές Ιδέες, Καινοτομίες, Προϊόντα, Τεχνογνωσία στην Παγκόσμια Μάχη για το Περιβάλλον» διοργανώνει σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.

Η ημερίδα συνδιοργανώνεται με το ΕΒΕΑ, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και σε συνεργασία με το ΤΕΕ, το ΣΕΒ και το ΚΕΕ. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο «Γ. Κρανιδιώτη» του υπουργείου Εξωτερικών -Ακαδημίας 1- και προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις 18:00 μ.μ.

Ομιλίες

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί η ημερίδα θα ανοίξει με ομιλίες της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη και του υφυπουργού Εξωτερικών Πέτρου Δούκα. Θα γίνουν χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, τον υπουργό Ανάπτυξης, Χρήστο Φώλια τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο Θεόδωρο Ρουσόπουλο και τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κων. Μίχαλο.

Στην πρώτη ενότητα της ημερίδας με θέμα «Πράσινη Επιχειρηματικότητα» ομιλητές θα είναι οι κ. Θ. Σκυλακάκης, γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, Ι. Τσουκαλάς, γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης, Ε. Μπαλτάς, γενικός γραμματέας υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, I. Αλαβάνος πρόεδρος, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Μ. Καραμανής, πρόεδρος, Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Ν. Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής, Greenpeace Ελλάδος. Επίτιμος προσκεκλημένος είναι ο κ . C. Jones, Professor, Georgia Tech University. Θα ακολουθήσει συζήτηση με συντονiστή τον ακαδημαϊκό κ. Χ. Ζερεφό.

Προτάσεις και προϊόντα

Στη δεύτερη ενότητα με θέμα «Πράσινες» Επιχειρηματικές Προτάσεις & Προϊόντα: Επιτυχημένα Παραδείγματα και Πρακτικές θα υπάρξουν δύο σύνοδοι. Στην πρώτη με θέμα την ενέργεια ομιλητές θα είναι οι κ.κ. Ι. Βουγιουκλάκης, υπεύθυνος Τμήματος Ανάπτυξης Αγοράς του ΚΑΠΕ, Ν. Λυμπερόπουλος, Associate Director, Projects & Programs της ICHET, Χ. Καρτάλης, πρόεδρος Δ.Σ. της Sunlight (Όμιλος Γερμανός), Σ. Αναστασιάδης, καθηγητής στο Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας, Ι. Παλύβος, καθηγητής ΕΜΠ Ηλεκτωρ, Ν. Νικητάκος καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου Γ. Λάγιος, πρόεδρος, Tropical SA και Γ. Σεργιάδης.

Στην ίδια σύνοδο για τη διαχείριση αποβλήτων θα μιλήσουν οι κ.κ. I. Δερμιτζάκης, GreenOil S.A.Α, Β. Βεσπούκης, καθηγητής ΕΜΠ, Α. Ανδρικόπουλος, πρόεδρος Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ) , Π. Κακάρας, καθηγητής ΕΜΠ, Ν. Καλογεράκης, καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, Α. Σερέλη-Χρονοπούλου, καθηγήτρια Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ρ. Μητούλα, καθηγήτρια Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Ι. Τζουβαδάκης, καθηγητής ΕΜΠ και Π. Βαλαμπούς-Κουντουράς, Ιδρυτής Planted-Tree SA. Συντονίστρια της συζήτησης θα είναι η κ. Τ.Γεωργιοπούλου, δημοσιογράφος.

Στη δεύτερη σύνοδος ομιλητές είναι οι: κ.κ. Ν. Μαρκάτος, καθηγητής ΕΜΠ, Π. Αλ. Παταργιάς, διευθύνων σύμβουλος, Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), αν. καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου,Α. Παΐζης, Sol Energy, Ν. Φιντικάκης, αρχιτέκτων-μηχανικός, Aries-UIA και Σ. Ζερεφός, καθηγητής ΕΑΠ. Για την προστασία του περιβάλλοντος θα μιλήσουν οι κ.κ. Γ. Σακελλάρης, Ερευνητής, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Λ. Κιουτσουκώστας, ΚΡΕΚA FARM, Α. Παπαδόπουλος, διευθυντής, Ινστιτούτο Εδαφολογίας Θεσσαλονίκης και Μ. Λοϊζίδου, καθηγήτρια ΕΜΠ.

Για την υψηλή τεχνολογία θα μιλήσουν ο κ. Π. Γρουμπός , καθηγητής, πρόεδρος Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, Ξ. Βερύκιος, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, παρουσίαση εταιρείας ΕΛΒΙΟ (Επιστημονικό Πάρκο Πατρών), B. Γρηγορίου, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, παρουσίαση εταιρείας ADVENT (Επιστημονικό Πάρκο Πατρών) και Α. Τσιμπούκης, εμπορικός διευθυντής Cisco ενώ για τα γεωργικά προϊόντα θα μιλήσουν οι κ.κ Θωμαΐδης, πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Γ. Μητσόπουλος, Αγροτικός Οίκος Σπύρου και Ν. Κασαλιάς, σύμβουλος S.C.G. Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο κ. Δ. Δημητρίου, πρόεδρος Βιομηχανικού Τμήματος ΕΒΕΑ.

Αξιοποίηση και ενισχύσεις

Στην τρίτη ενότητα θα αναλυθούν Προτάσεις Αξιοποίησης και Δυνατότητες Χρηματοδότησης. Ομιλητές είναι οι κ.κ. Παναγιώτης Δρόσος, γενικός γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης, υπουργείο Οικονομικών Μ. Σιαμίδης αναπληρωτής πρόεδρος Βιομηχανικού Τμήματος ΕΒΕΑ, Γ. Κούρτης, διευθυντής Επενδύσεων, Global-Finance, Π. Μαντάς και γενικός διευθυντής, EFG Eurobank. Επίτιμοι προσκεκλημένοι είναι οι κ.κ George Sakellaris, President & CEO , Ameresco και κ. Pollalis, Professor of Design, Technology and Management, Harvard University ενώ συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο ΕΜΠ κ. Ι. Μουτζούρης Τέλος στη λήξη των εργασιών της ημερίδας θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματά της από τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Πέτρο Δούκα.

Τρεις ενότητες

Στο πλαίσιο της Ημερίδας θα αναπτυχθούν τρεις θεματικές ενότητες:

1. «Πράσινη» Επιχειρηματικότητα

2. Πράσινες Επιχειρηματικές Προτάσεις - Επιτυχημένα Παραδείγματα και Πρακτικές

3. Προτάσεις Αξιοποίησης - Δυνατότητες Χρηματοδότησης

Σκοπός της ημερίδας είναι να γίνει μια πρώτη καταγραφή και παρουσίαση των ελληνικών επιχειρήσεων και της επιστημονικής έρευνας Ελλήνων καθηγητών και ερευνητικών κέντρων που διαθέτουν πρωτοποριακά προϊόντα, τεχνογνωσία και τεχνολογίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και να προωθηθεί η χρηματοδότηση τέτοιων ενεργειών και εγχειρημάτων από τις τράπεζες και τις εταιρείες παροχής επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capital).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα