Gazprom: Υπερδιπλάσια από το 2009 η τιμή του φ. αερίου από την Κεντρική Ασία

Τρίτη, 08 Ιουλίου 2008 15:02

«Υπερδιπλάσια» θα είναι από το 2009 η τιμή του φυσικού αερίου που προέρχεται από την Κεντρική Ασία και πωλείται στη Ρωσία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

«Μπορούμε να αναμένουμε ότι η τιμή του αερίου που προέρχεται από τις χώρες της Κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν και Τουρκμενιστάν) θα υπερδιπλασιαστεί, μετά το 2009, σε σχέση με πέρυσι», δήλωσε ο Μίλερ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ρωσικού κολοσσού, η αύξηση αυτή θα επιβαρύνει την Ουκρανία, καθώς οι εισαγωγές της σε φυσικό αέριο προέρχονται κυρίως από την Κεντρική Ασία. Τις ποσότητες αυτές η Gazprom μεταπωλεί στο Κίεβο σε τιμές χαμηλότερες της αγοράς.

Ειδικότερα, η Ουκρανία καταβάλλει 179,5 δολάρια για χίλια κυβικά μέτρα τουρκμενικού φυσικού αερίου και 315 δολάρια για την ίδια ποσότητα ρωσικού αερίου.

Οι δηλώσεις Μίλερ έρχονται λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της τετραήμερης επίσκεψης του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο Αζερπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν και το Καζακστάν.

Ο Μεντβέντεφ εγκαινίασε συνομιλίες με το Μπακού σχετικά με τους όρους πώλησης αζέρικου φυσικού αερίου στη Μόσχα και συνομιλίες με την Ασγκαμπάτ για τις νέες τιμές πώλησης τουρκμενικού φυσικού αερίου στη Ρωσία από το 2009.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα