Είμαστε σε μια συγκυρία που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τον στασιμοπληθωρισμό, ένα φαινόμενο που εμφανίσθηκε τελευταία φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1980, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ecofin.
Επισήμανε ωστόσο ότι για την Ευρώπη ούτε η επιβράδυνση της ανάπτυξης, ούτε η επιτάχυνση του πληθωρισμού είναι αντίστοιχη εκείνης της περιόδου.
Ο κ. Αλογοσκούφης έκανε λόγο για «ιδιαίτερα δύσκολη διεθνή οικονομική συγκυρία», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της ύφεσης σε ορισμένες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Το θέμα που κυριάρχησε στις συζητήσεις, τόσο στο Eurogroup χθες όσο και στο Ecofin ήταν οι επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και των αυξήσεων των τιμών του πετρελαίου, των τροφίμων και των πρώτων υλών στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Όπως είπε ο υπουργός, τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας υποδεικνύουν ότι οι επιπτώσεις στην Ευρώπη ενδέχεται να είναι αρκετά μεγαλύτερες από τις εκτιμήσεις που υπήρχαν ακόμη και πριν μερικές εβδομάδες.
Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση έχει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της στην οικονομία των ΗΠΑ. Ωστόσο, έχει επιπτώσεις και στην Ευρώπη – έχει οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα ρευστότητας, σε άνοδο των ευρωπαϊκών επιτοκίων, σε διεύρυνση των περιθωρίων (spreads) στα επιτόκια και σε ανατίμηση του ευρώ.
Η Ευρωζώνη και η οικονομία της Ε.Ε. επηρεάζεται τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, συνέχισε ο κ. Αλογοσκούφης: Επηρεάζεται άμεσα λόγω των προβλημάτων ρευστότητας, της ανόδου των επιτοκίων, της διεύρυνσης των περιθωρίων τους και της ανατίμησης του Ευρώ. Οι επενδύσεις, ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα, επιβραδύνονται ή μειώνονται, η κατανάλωση επηρεάζεται αρνητικά, η εξυπηρέτηση του χρέους, ιδιωτικού και δημοσίου, επιβαρύνεται.
Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια περαιτέρω ενδεχόμενη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, ή ακόμη και το ενδεχόμενο της ύφεσης σε ορισμένες ευρωπαϊκές οικονομίες, υπογράμμισε ο υπουργός.
Επιτάχυνση του πληθωρισμού
Η Ευρωζώνη και οι ευρωπαϊκές οικονομίες επηρεάζονται και έμμεσα, λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας των ΗΠΑ και της ανατίμησης του ευρώ, τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης.
Οι ανατιμήσεις του πετρελαίου, των τροφίμων και των πρώτων υλών, έχουν οδηγήσει σε επιτάχυνση του πληθωρισμού τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η επιτάχυνση είναι σημαντική και παρότι διαφέρει από χώρα σε χώρα έχει κοινά χαρακτηριστικά.
Οι ελληνικές θέσεις
Όπως ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης, η άποψη της Ελλάδας στη συζήτηση του Eurogroup μπορεί να συνοψισθεί στα εξής:
- Η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική πρέπει να επικεντρωθεί στην ταχεία αντιμετώπιση του πληθωρισμού, τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το πρόγραμμα της Λισσαβόνας.
- Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην αποτελεσματική λειτουργία των χρηματαγορών, στην υποκατάσταση της χρήσης του πετρελαίου, στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών και στην αποτελεσματική λειτουργία των αγορών εργασίας.
- Σε εθνικό επίπεδο αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία η συνεπής εφαρμογή των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων και των προγραμμάτων σταθερότητας και ανάπτυξης. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί σε στοχευμένα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα, για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Τα μέτρα αυτά πρέπει να έχουν χαρακτήρα εισοδηματικής ενίσχυσης, να μην στρεβλώνουν τη λειτουργία των αγορών και να μην υπονομεύουν τους δημοσιονομικούς μας στόχους.