Θέματα που αφορούν στις κλιματικές αλλαγές και τη διεθνή οικονομική κατάσταση τέθηκαν επί τάπητος στο Τογιάκο της Ιαπωνίας στη συνάντηση των ηγετών των οκτώ πλουσιοτέρων κρατών (G8) με τους αρχηγούς κρατών του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Οι δεκαέξι συνολικά χώρες που πήραν μέρος στη «Συνάντηση των Μεγάλων Οικονομιών», εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, με την οποία αναγνωρίζουν ότι είναι απαραίτητη η δραστική μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και ότι οι βιομηχανικές χώρες θα πρέπει να θέσουν μεσοπρόθεσμους στόχους για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Σημειώνεται, ότι η G8 έχει δεχτεί επικρίσεις από την επονομαζόμενη G5, που αποτελείται από τις πέντε αναδυόμενες οικονομίες, την Ινδία, την Κίνα, τη Ν. Αφρική, το Μεξικό και τη Βραζιλία, ότι τα μέτρα που λαμβάνει για τις κλιματικές αλλαγές δεν επαρκούν.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την πλευρά της, κάλεσε όλες τις χώρες που φέρουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τη ρύπανση να αντιμετωπίσουν σοβαρά το θέμα των κλιματικών αλλαγών και τόνισε ότι όλες οι μεγάλες οικονομίες πρέπει να συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση. «Δεν πρέπει το να δούμε ως θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών. Φυσικά παραδεχόμαστε ότι φέρουμε τη μεγαλύτερη ευθύνη, αλλά πρόκειται για παγκόσμια πρόκληση, που απαιτεί παγκόσμια αντίδραση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο.
Νωρίτερα, όλες οι χώρες που συμμετέχουν στη συνάντηση, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, δήλωσαν ότι υποστηρίζουν ένα «κοινό όραμα» για την ανάληψη δράσης κατά των κλιματικών αλλαγών, χωρίς ωστόσο να θέσουν συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους.
Παρόλα αυτά, συνεργάτης του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι οι δύο ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες, η Κίνα και η Ινδία, δεν είναι έτοιμες να δεχτούν το στόχο της μείωσης κατά το ήμισυ των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050, αν και εξέφρασαν την προθυμία να αναλάβουν δράση αργότερα.
Όσον αφορά στα οικονομικά ζητήματα, τη συνάντηση απασχόλησαν οι αυξημένες τιμές των καυσίμων αλλά και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες. Η Ομάδα των 8 και οι αναπτυσσόμενες χώρες συμφώνησαν ως προς την ανάγκη αντίδρασης στις υψηλές τιμές των ειδών διατροφής και του πετρελαίου, καθώς και στην άνοδο του πληθωρισμού. Νωρίτερα η G8 κάλεσε για μία ακόμη φορά τις αναπτυσσόμενες χώρες να χαλαρώσουν τον έλεγχο επί των νομισμάτων τους, προκειμένου να "εξορθολογιστούν" οι συναλλαγματικές ισοτιμίες.