Σχέδια για φωτοβολταϊκά σε κατοικίες

Συνεργασία ΥΠΑΝ - ΥΠΟΙΟ για την άρση αντικινήτρων
Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2008 09:48

Λύσεις που θα επιτρέψουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων μικρής ισχύος σε κατοικίες, αναζητεί το υπουργείο Ανάπτυξης. Οπως επεσήμανε χθες ο γ.γ. του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Κωστής Μουσουρούλης, σύντομα το υπουργείο θα είναι σε θέση να παρουσιάσει το νέο σχέδιο που εκπονεί.

Ταυτόχρονα ωστόσο το υπουργείο βρίσκεται σε μόνιμη συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, προκειμένου να βρεθεί φόρμουλα για την άρση των υφιστάμενων αντικινήτρων στην εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων, όπως η τήρηση λογιστικών βιβλίων κ.λπ., προκειμένου να διαθέτουν την παραγόμενη ενέργεια στο δίκτυο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εξετάζεται ακόμη η περίπτωση, ώστε η παραγόμενη ενέργεια από το φωτοβολταϊκό, η οποία θα διοχετεύεται στο σύστημα, να αντιλογίζεται με την καταναλισκόμενη ενέργεια και έτσι να ελαφρύνεται ο λογαριασμός του ηλεκτρικού, με την εφαρμογή του συγκεκριμένου μοντέλου το οποίο ισχύει σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, εκτιμάται ότι θα καμφθούν τα προβλήματα με το υπουργείο Οικονομίας, καθώς μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν θα ασκείται εμπορική δραστηριότητα από τους ιδιώτες και απλώς θα επωφελούνται έκπτωσης στο λογαριασμό της ΔΕΗ, αντίστοιχης με το κόστος των κιλοβατωρών που πωλούν στο σύστημα.

Ωστόσο συνεχίζουν να παραμένουν ανοιχτά πολλά ζητήματα κυρίως σε ό,τι αφορά στη φορολόγηση της ιδιοπαραγωγής ρεύματος από φωτοβολταϊκά.

Μ.ΚA.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα