Στο στόχαστρο της Gazprom οι εξαγωγές φ. αερίου της Λιβύης

Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2008 14:48

Την επιθυμία της Gazprom να αγοράσει «όλες τις μελλοντικές ποσότητες» φυσικού αερίου, πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου, που θα είναι διαθέσιμες για εξαγωγή από τη Λιβύη, εξέφρασε ο επικεφαλής του ρωσικού μονοπωλίου, Αλεξέι Μίλερ, στον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.

Η πρόταση του Μίλερ έρχεται λίγες ημέρες μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Gazprom με το Μπακού για τους όρους αγοράς αζέρικου φυσικού αερίου, καθώς και τις αντίστοιχες διαπραγματεύσεις με την Ασγκαμπάτ για αγορά επιπλέον ποσοτήτων τουρκμενικού φυσικού αερίου σε «τιμές ευρωπαϊκής αγοράς».

Στόχος της Λιβύης είναι να καταστεί σημαντικός παραγωγός φυσικού αερίου και να αυξήσει την παραγωγή της σε τρία εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως το 2010, με πιθανότητα αύξησης στα 3,8 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα το 2015.

«Η Gazprom εξέφρασε την επιθυμία να αγοράσει λυβικό πετρέλαιο και κάθε διαθέσιμη ποσότητα φυσικού αερίου», επιβεβαίωσε στο Reuters ο επικεφαλής της National Oil Company της Λιβύης, Σόκρι Γάνεμ, προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η ρωσική εταιρεία θα αγοράσει όλο το πετρέλαιο της χώρας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Gazprom, μετά τη συνάντηση του Αλεξέι Μίλερ με τον Λίβυο ηγέτη στην Τριπολι, τονίζεται επίσης ότι «οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ιδρύσουν κοινοπραξία τόσο για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων διυλιστηρίων όσο και την κατασκευή καινούργιων». Παράλληλα, η Gazprom αποδέχθηκε την πρόταση της Λιβύης να κατασκευάσει αγωγούς από τη βορειοαφρικανική χώρα προς την Ευρώπη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα