ΟΠΕΚ: Δεν δικαιολογούνται τιμές της τάξεως των 135 δολ.

Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2008 20:48

Με την προσφορά επαρκή για να καλύψει τη ζήτηση, δεν υπάρχει κανένας λόγος οι τιμές του πετρελαίου να κινούνται σε επίπεδα όπως αυτό των 135 δολαρίων το βαρέλι, υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ.

«Υπάρχει άφθονο πετρέλαιο στην αγορά, υπάρχει άφθονο πετρέλαιο στα αποθέματα» δήλωσε ο ο γγ του ΟΠΕΚ Αμπντάλα Σαλεμ Ελ-Μπάντρι, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του ετήσιου στατιστικού βιβλίου του οργανισμού. Όπως επισήμανε οι υψηλές πετρελαϊκές τιμές στα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ δεν οφείλονται στα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς (σ.σ. προσφορά και ζήτηση) αλλά στο ανίσχυρο δολάριο, τα πολιτικά προβλήματα στη Μέση Ανατολή, την κερδοσκοπία και τη μείωση της διάθεσης από τα διυλιστήρια.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Ελ-Μπάντρι προειδοποίησε πως ο ΟΠΕΚ δεν έχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση διατάραξης της ομαλής ροής πετρελαίου από το Ιράν, μετά από μια ενδεχόμενη επίθεση του Ισραήλ. Όπως τόνισε, «είναι αδύνατο να αντικαταστήσεις την παραγωγή του Ιράν» καθώς αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα