Οι ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και για την «υγεία» του χρηματοοικονομικού τομέα έκαναν την επανεμφάνισή τους στις διεθνείς αγορές, πυροδοτώντας ρευστοποιήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Στη Γουόλ Στριτ η αστάθεια ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης, καθώς οι επενδυτές είχαν να «ζυγίσουν» αντικρουόμενες ειδήσεις: από τη μία μεγάλες συμφωνίες και από την άλλη τους φόβους για κατάρρευση των ημικρατικών πιστωτικών ομίλων Fannie Mae και Freddie Mac, που είδαν τις μετοχές τους να καταγράφουν απώλειες άνω του 20%.
Παρόλα αυτά οι βασικοί αμερικανικοί δείκτες- ύστερα από διακυμάνσεις- τέθηκαν τελικά σε ανοδική τροχιά, καθώς αρκετοί ήταν εκείνοι που αναζήτησαν αγοραστικές ευκαιρίες.
Τα ισχυρότερα κέρδη παρουσίαζε ο Nasdaq με οδηγό την Apple, που αναμένει ισχυρές πωλήσεις του νέου iPhone, αλλά και την AT&T, που διαθέτει τη νέα πολυσυσκευή στην αμερικανική αγορά. Κέρδη είχαν επίσης οι IBM, Cisco Systems και Applied Materials, οι οποίες τις προηγούμενες ημέρες είχαν βρεθεί στο μέτωπο των «χαμένων».
Στήριγμα στους Dow Jones και S&P προσέφερε η συμφωνία 18 δισ. δολαρίων της Dow Chemicals για εξαγορά της Rohm & Haas- η οποία και είδε τη μετοχή της να κάνει άλμα 65%.
Στη Γηραιά Ήπειρο ωστόσο καμία είδηση δεν στάθηκε ικανή να ανακόψει την πτώση. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε κατά 2,1%, αντισταθμίζοντας έτσι πλήρως τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης. Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκε για ακόμη μία φορά ο κλάδος των τραπεζών με τη UBS να υποχωρεί 2,4% και τη Santander περίπου 2%. Απώλειες άνω του 2% κατέγραψαν και οι μετοχές των πετρελαϊκών Total, ΒP και Royal Dutsch Shell.
Ανά την Ευρώπη, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE100 τερμάτισε μειωμένος κατά 2,22%, ενώ στη Φρανκφούρτη, ο Xetra Dax είχε απώλειες 1,28%. Στο -2,49% έκλεισε και ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei τερμάτισε στις 13.067,21 μονάδες με ελαφρά κέρδη 0,12%.