Αρχίζουν την Τρίτη οι εκπτώσεις

Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2008 09:11

Προ των πυλών βρίσκονται οι θερινές εκπτώσεις που φέτος ξεκινούν στις 15 Ιουλίου και θα διαρκέσουν μέχρι 30 Αυγούστου προσφέροντας στους καταναλωτές δελεαστικές τιμές για συμφέρουσες αγορές, αλλά και ανάσα στους εμπόρους για να προσπαθήσουν να αναστρέψουν το δυσμενές κλίμα, από την παρατεταμένη δύσκολη συγκυρία για το λιανικό εμπόριο.

Σε μια αγορά που χαρακτηρίζεται παγωμένη τους τελευταίους μήνες λόγω της οικονομικής στενότητας των νοικοκυριών και της ακρίβειας, οι έμποροι προσδοκούν την περίοδο των εκπτώσεων να τονώσουν τον τζίρο τους.

Έτσι, ελπίζοντας να γεμίσουν τα ταμεία τους, οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει ήδη με την μέθοδο της προκράτησης σε γενναία ποσοστά εκπτώσεων, τα οποία για τα εποχικά είδη θα φτάνουν από τις πρώτες ημέρες το 60%. Έως και 50% αναμένονται οι εκπτώσεις σε είδη ένδυσης και υπόδησης, 40% σε αξεσουάρ και είδη σπιτιού, 50% σε έπιπλα και 30% σε ηλεκτρικά.

Οι καταναλωτές με τη σειρά τους ετοιμάζονται να αγοράσουν καλοκαιρινά είδη αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της περιόδου. Τα εμπορικά καταστήματα δηλώνουν πανέτοιμα να προωθήσουν στην αγορά καλά εμπορεύματα υψηλής ποιότητας και όπως αναφέρουν οι έμποροι οι όποιες φήμες περί εμπορευμάτων δεύτερης ποιότητας που προωθούνται στην αγορά δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα. Στην αγορά υπάρχουν κάθε λογής τιμές και όλες οι ποιότητες και απευθύνονται σε όλα τα βαλάντια προκειμένου να ικανοποιηθούν όλοι οι καταναλωτές. Η χρονική διάρκεια των θερινών εκπτώσεων είναι μεγάλη και δίνει τα περιθώρια σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού οι καταναλωτές να αγοράζουν τα είδη που τους χρειάζονται.

Οι πρώτες μέρες των εκπτώσεων αν και παραδοσιακά είχαν δοκιμαστικό χαρακτήρα για να διαμορφωθεί το ποσοστό της έκπτωσης που θα κάνουν τα καταστήματα τελικώς τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι οι έμποροι δεν διάγουν δοκιμαστική περίοδο και συνήθως εξαντλούν από την αρχή της περιόδου το περιθώριο που έχουν να ρίξουν τις τιμές. Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις όπου στα τελευταία πλέον εμπορεύματα γίνονται και υπερβάσεις με μεγάλα ποσοστά έκπτωσης προκειμένου να «φύγει» ότι έχει μείνει.

Πάντως, πρέπει να επισημανθεί ότι οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση από τον νόμο να αναγράφουν τη παλαιά και τη νέα τιμή των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση, σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.

Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται σε βάρος των υπευθύνων, με απόφαση του Νομάρχη της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης όπου τελείται η παράβαση, πρόστιμο από 1000-10.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.

Ανάσα στο λιανεμπόριο

Οι θερινές εκπτώσεις, αναφέρει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Β. Κορκίδης, θα σταματήσουν την πτωτική τάση στο λιανικό εμπόριο που ξεκίνησε τον Μάιο, ενισχύθηκε τον Ιούνιο και συνεχίζεται τον Ιούλιο.

Όπως δηλώνει ο κ. Κορκίδης, σε μια παρατεταμένα δύσκολη συγκυρία για το λιανικό εμπόριο, έρχονται στις 15/7/08 οι θερινές εκπτώσεις να δώσουν ανάσα και να προσπαθήσουν να αναστρέψουν το δυσμενές κλίμα, παρά το γεγονός ότι οι προβλέψεις για το επόμενο τρίμηνο παραμένουν μετριοπαθέστατες.

«Με γνώμονα την μεγαλύτερη αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων, την τελευταία 35ετία, αλλά και την κάμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, σε ιστορικά, για την ελληνική αγορά, χαμηλά επίπεδα, προβλέπεται οι αυξημένες οφειλές για δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών, που ξεπέρασαν τα 230 δισ. ευρώ, να πιέσουν την αγορά προς την κατεύθυνση μεγάλων και ελκυστικών ποσοστών εκπτώσεων στα περισσότερα καταστήματα λιανικής. Ας ελπίσουμε, ότι η υποχώρηση του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο δεν θα επαληθευθεί και οι θερινές εκπτώσεις θα είναι μια όαση μέσα στο θερμό και αρνητικό οικονομικό κλίμα», κατέληξε ο κ. Κορκίδης.

Κόντρα με τον ΕΣΑ

Υπενθυμίζεται ότι, έντονες αντιδράσεις είχε προκαλέσει στους μεγάλους φορείς των εμπόρων της χώρας, η προτροπή του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ) πριν από μερικές εβδομάδες, στα μέλη του, να ξεκινήσουν πρόωρα τις εκπτώσεις. Τόσο η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), όσο και οι Εμπορικοί Σύλλογοι Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, τόνιζαν την ανάγκη τήρησης του νόμου, ζητώντας την αποκήρυξη της θέσης του ΕΣΑ, σημειώνοντας ότι δημιουργείται χάσμα, μεταξύ περιφέρειας και κέντρου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα