Πρόταση προς την Ε.Ε. για παράλληλη λειτουργία Ο.Α. – Pantheon

Τρίτη, 15 Ιουλίου 2008 10:43

Πρόταση για παράλληλη λειτουργία Ολυμπιακών Αερογραμμών και Pantheon Airways από τον Οκτώβριο του 2008 έως και το Μάιο του 2009, όπου και θα απορροφηθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της πρώτης από τη δεύτερη, καταθέτει στην Ε.Ε. η ελληνική κυβέρνηση.

Ο φάκελος για τη μετεξέλιξη των Ο.Α. πρόκειται να κατατεθεί στο νέο Ιταλό αρμόδιο επίτροπο Μεταφορών, Αντόνιο Ταγιάνιμε, με τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, διατηρεί καλές σχέσεις ο Ελληνας υπουργός Μεταφορών, Κωστής Χατζηδάκης.

Στο φάκελο αναφέρεται ότι οι Ολυμπιακές Αερογραμμές και η Pantheon Airways (η εταιρεία που δημιουργήθηκε ως «νομικό κέλυφος» για τη νέα Ο.Α.) θα λειτουργούν παράλληλα έως και το Μάιο του 2009. Στο διάστημα αυτό, η Pantheon Airways, η οποία θα λάβει στο μεταξύ άδεια αεροπορικής εκμετάλλευσης από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, θα απορροφά περιουσιακά στοιχεία των Ο.Α., δηλαδή αεροσκάφη και δρομολόγια, καθώς αυτή είναι μια αποδεκτή λύση από την Ε.Ε.

Γι' αυτόν το λόγο, άλλωστε, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία η Pantheon Airways προστατεύεται από κάθε πιστωτή των Ολυμπιακών Αερογραμμών, κάτι το οποίο ισχύει για τον όμιλο της Ολυμπιακής έως τον Οκτώβριο.

Η νέα Ολυμπιακή θα είναι σαφώς μικρότερη τόσο σε αεροσκάφη όσο και σε προορισμούς και ήδη το ΥΜΕ σε συνάντηση την περασμένη Παρασκευή ζήτησε από την ΕΧΠΑ, την Ενωση Χειριστών Πολιτικής Αεροπορίας να καταθέσει εντός 10 ημερών στο υπουργείο τις προτάσεις της σχετικά με την εθελούσια έξοδο των πιλότων.

Πάντως, σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις, το κόστος για την εθελούσια αποχώρηση από τον όμιλο της Ολυμπιακής 2.300 ατόμων (2.000 άτομα από την εταιρεία Ο.Α. - Υπηρεσίες και 300 άτομα από τις Ο.Α.) υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ.

Φ.Ζ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα