Νέο ιστορικό ρεκόρ του ευρώ

Εφθασε τα 1,6038 δολάρια
Τρίτη, 15 Ιουλίου 2008 12:46
UPD:13:06

Στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών αναρριχήθηκε σήμερα το ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος φθάνοντας τα 1,6038 δολάρια.

Οι πιέσεις στο δολάριο αποδίδονται στην άνοδο των τιμών πετρελαίου και στις εντεινόμενες ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης στην αμερικανική οικονομία. Το σχέδιο διάσωσης των Fannie Mae και Freddie Mac δεν φαίνεται να μετρίασε τους φόβους των επενδυτών.

«Το κλίμα είναι εξαιρετικά εύθραυστο. Οι επενδυτές φοβούνται ότι μπορεί να υπάρξουν και άλλες χρεοκοπίες χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ιδίων μικρών τραπεζών στις ΗΠΑ», δήλωσε στο Reuters ο Louis Wong, επικεφαλής ανάλυσης στη Philip Securities στο Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, υπάρχει πιθανότητα για περαιτέρω πτωχεύσεις τραπεζών με 150 από τις 7.500 τράπεζες να διατρέχουν κίνδυνο χρεοκοπίας σε διάστημα 18 μηνών.

«Παρά τις επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις από τη FED και άλλες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως, τίποτα δεν φαίνεται ικανό να σταματήσει την «αιμορραγία» στο χρηματοοικονομικό τομέα. Οι μετοχές των πιστωτικών κολοσσών Fannie Mae και Freddie Mac, μπορεί να είχαν χθες μεγάλα κέρδη. Την περασμένη εβδομάδα όμως είχαν υποχωρήσει 45%», παρατηρεί η WSJ http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/07/15/1539006.htm .

Ρεκόρ 3,5 μηνών η στερλίνα

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 3,5 μηνών ανήλθε σήμερα η στερλίνα έναντι του δολαρίου, καθώς η σημαντική επιτάχυνση του πληθωρισμού στη Βρετανία τον Ιούνιο http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/07/15/1539378.htm περιορίζει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων στο άμεσο μέλλον.

Η στερλίνα έφθασε μέχρι τα 2,0153 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαρτίου.

«Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν πρόκειται να μειώσει τα επιτόκια, μέχρι να πειστεί ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί», δήλωσε στο Reuters ο James Knightley, οικονομολόγος στην ING.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα στις ΗΠΑ τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού και τις λιανικές πωλήσεις (στις 15:30 ώρα Ελλάδος).

Στις 17:00 θα αρχίσει η εξαμηνιαία κατάθεση του διοικητή της Fed στο Κοινοβούλιο.

Τέλος, στις 18:30 θα καταθέσει ενώπιον του Κοινοβουλίου ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Χένρι Πόλσον, σχετικά με τις Fannie Mae και Freddie Mac.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα