Βουτιά τριετίας η Ευρώπη

Μειωμένος κατά 1,9% ο FTSEurofirst 300
Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2008 00:01

Οι φόβοι των επενδυτών για νέες δυσάρεστες εκπλήξεις στον χρηματοοικονομικό τομέα κυριάρχησαν και χθες στις διεθνείς αγορές. Το αποτέλεσμα; Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη βυθίστηκαν ενδοσυνεδριακά σε χαμηλά τριετίας, με τις απώλειές τους να περιορίζονται ωστόσο προς το τέλος της συνεδρίασης.

Ρευστό ήταν το κλίμα και στη Wall Street με τους βασικούς δείκτες να υποχωρούν σημαντικά έως το απόγευμα και στη συνέχεια να αμφιταλαντεύονται ανάμεσα σε θετικό και αρνητικό έδαφος.

Οι μετοχές ακολούθησαν ουσιαστικά χθες πορεία αντίθετη με τις τιμές του πετρελαίου. Όσο το αμερικανικό αργό κυμαινόταν κοντά στα 146 δολάρια το βαρέλι, οι επενδυτές τρέπονταν σε φυγή από τις κεφαλαιαγορές.

Όταν όμως ο μαύρος χρυσός έκανε «βουτιά» στα 136 δολ. εν μέσω φόβων για μείωση της ζήτησης από τις ΗΠΑ, οι χρηματιστηριακοί δείκτες παρουσίασαν τάσεις ανάκαμψης. Μία ώρα πριν το τέλος της συνεδρίασης Dow Jones και S&P παρουσίαζαν οριακή μεταβολή, ενώ ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κατέγραφε σημαντικά κέρδη.

Νωρίτερα στη Γηραιά Ήπειρο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 είχε τερματίσει στις 1.112,59 μονάδες μειωμένος κατά 1,9%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραφε απώλειες έως και 3%, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2005.

Οι τράπεζες βρέθηκαν για ακόμη μία συνεδρίαση στο επίκεντρο των πιέσεων, καθώς ούτε και η κυβερνητική σανίδα σωτηρίας στις Fannie Mae και Freddie Mac περιόρισε τις ανησυχίες για νέες πτωχεύσεις χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Η Royal Bank of Scotland είδε τη μετοχή της να υποχωρεί 7,1%, ενώ «βουτιά» 9,7% έκανε η μετοχική τιμή της Natixis.

Στο Λονδίνο ο FTSE100 υποχώρησε 2,42%, ενώ απώλειες 1,91% είχε ο Dax στη Φραγκφούρτη. Μειωμένος κατά 1,96% έκλεισε και ο CAC στο Παρίσι.

Σε χαμηλά διετίας υποχώρησαν και ο ασιατικές μετοχές. Στο Τόκιο, ο Nikkei είχε απώλειες 1,96%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Χανγκ Σενγκ υποχώρησε 3,8%.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα