«Πρόθεση της κυβέρνησης να μην κλείσουν τα εργοστάσια του Ομίλου Λαναρά»

Δηλώσεις Μ. Τζίμα
Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2008 17:31

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην κλείσουν τα εργοστάσια και να αποδοθούν τα δεδουλευμένα σε όλους.

Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Μαργαρίτης Τζίμας, ενώπιον περίπου 350 εργαζομένων της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας του ομίλου Λαναρά, οι οποίοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας, που κατέληξε έξω από το υπουργείο.

Ο κ. Τζίμας συμπλήρωσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση πιέζει τόσο ο ίδιος όσο και η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα θα υπάρχουν νέα.

Υπενθυμίζεται πως οι συνδικαλιστικοί φορείς και οι εργαζόμενοι ζητούν να διατεθούν από τις πιστώτριες τράπεζες τα 35 εκατομμύρια ευρώ με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, διότι ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας Θ. Λαναράς αρνείται πλέον (αν και είχε αναλάβει σχετική υποχρέωση) να «βάλει» στον όμιλο τα απαραίτητα κονδύλια για την επιβίωση των εργοστασίων σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Νάουσα, Έβρο και Ροδόπη.

Ζητούν ακόμη τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, τη συνέχιση της λειτουργίας των εργοστασίων και την εξόφληση δεδουλευμένων (σ.σ. παραμένουν απλήρωτοι πάνω από δύο μήνες).

Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Νίκος Γιαννόπουλος τόνισε ότι «ο Λαναράς πρέπει να πληρώσει» και πρόσθεσε: «Φτάσαμε στο παρά πέντε. Η κυβέρνηση πρέπει να πιέσει τις πιστώτριες τράπεζες να εγκρίνουν την άμεση χρηματοδότηση του ομίλου με τα αναγκαία κεφάλαια κίνησης, με εγγύηση του Δημοσίου».

Την επαναλειτουργία των εργοστασίων ζήτησε και ο βουλευτής Τάσος Κουράκης.

Σύμφωνα με το νομάρχη της περιοχής Αρη Γιαννακίδη η Ροδόπη και η Θράκη βιώνουν μια «τραγωδία», καθώς, όπως ανέφερε, πάνω από 480 οικογένειες έχουν περάσει στη φτώχεια από τη μια στιγμή στην άλλη.

Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της FANCO (Ροδόπη), Ευθαλία Μπρούσα, γνωστοποίησε ότι για αύριο προγραμματίστηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κομοτηνή, ενώ σε ένδειξη συμπαράστασης, στις 12.00-14.30, δεν θα λειτουργήσουν εμπορικά καταστήματα, δημόσιες υπηρεσίες και εργοστάσια της ΒΙΠΕ.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, στην επαναληπτική γενική συνέλευση του ομίλου, στις 18 Ιουλίου, ο κ. Λαναράς αναμένεται να καταθέσει και επισήμως την άρνησή του για συμμετοχή -με το μερίδιο που του αναλογεί- στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 56 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα