Εισήγηση για πρόστιμα σε ακτοπλοϊκές εταιρείες

Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού
Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2008 16:06

Την επιβολή προστίμου στην Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας και σε 14 ακτοπλοϊκές εταιρείες εισηγείται η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού καθώς έπειτα από έρευνα διαπίστωσε στρεβλώσεις του δικαίου του ανταγωνισμού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Επιτροπή Ανταγωνισμού στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της «Περί ελέγχου μονοπωλίων και ολιγοπωλίων και προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού» συνεδριάζει στις 9 Οκτωβρίου 2008 για να εξετάσει την εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού αναφορικά με παραβάσεις του άρθρου 1 του ν.703/77 και 81 της ΣυνθΕΚ από την Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας και δεκατέσσερις (14) επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ακτοπλοϊκών μεταφορών στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, η έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού κατέληξε ότι στις επιμέρους σχετικές αγορές του κλάδου της ακτοπλοΐας (δρομολογιακές γραμμές εσωτερικού και Αδριατικής) υφίστανται οι ακόλουθες στρεβλώσεις του δικαίου του ανταγωνισμού:

α) οριζόντια σύμπραξη μεταξύ ορισμένων ακτοπλοϊκών εταιρειών εντός της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας αναφορικά με την τιμολογιακή τους πολιτική.

β) οριζόντια σύμπραξη μεταξύ ορισμένων ακτοπλοϊκών εταιρειών εντός της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας με αντικείμενο τις προσφορές συμπαιγνίας (έμμεσος καθορισμός ναύλων).

γ) οριζόντια σύμπραξη μεταξύ ορισμένων ακτοπλοϊκών εταιρειών εντός της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας με αντικείμενο τον περιορισμό της παραγωγής και της διάθεσης δρομολογίων.

Για το λόγο αυτό η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού προτείνει την επιβολή προστίμου στην Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας και σε δεκατέσσερις ακτοπλοϊκές εταιρίες για τις παραβάσεις του άρθρου 1 του ν.703/77, όπως ισχύει και του άρθρου 81 της ΣυνθΕΚ.

Υπενθυμίζεται σχετικά ότι η εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή, η οποία θα αποφασίσει αφού προηγουμένως λάβει υπόψη της και αξιολογήσει και τις απόψεις των εμπλεκομένων μερών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα