Ισραήλ: Κοντά στην εξασφάλιση ρωσικού φυσικού αερίου για σχεδιαζόμενο αγωγό

Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2008 17:46

Κοντά σε συμφωνία με τη Ρωσία βρίσκεται το Ισραήλ για την εξασφάλιση φυσικού αερίου που θα «γεμίσει» ένα σχεδιαζόμενο αγωγό μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, σύμφωνα με τον ισραηλινό υπουργό Υποδομών Βενιαμίν Μπεν Ελιέζερ.

Το ευρύτερο σχέδιο περιλαμβάνει από πέντε αγωγούς, που θα μεταφέρουν νερό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ηλεκτρισμό και οπτικές ίνες από τις τουρκικές ακτές στη Μεσόγειο προς το Ισραήλ.

«Είμαστε πολύ κοντά να συνάψουμε μια συμφωνία με τη Ρωσία που θα εφοδιάζει τον αγωγό με φυσικό αέριο» δήλωσε ο Μπεν Ελιέζερ μετά από συνάντηση που είχε με τούρκους αξιωματούχους του ενεργειακού τομέα σχετικά με τεχνικά ζητήματα του σχεδίου.

Επιπλέον, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Χιλμί Γκουλέρ δήλωσε πως σε δέκα μήνες θα ολοκληρωθεί μελέτη σκοπιμότητας για τον αγωγό πετρελαίου, προσθέτοντας ότι ο αγωγός θα μεταφέρει τουλάχιστον 40 εκατ. τόνους πετρελαίου ετησίως.

Εξάλλου, και το Αζερμπαϊτζάν δήλωσε πως ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει τον (σ.σ. μελλοντικό) αγωγό για να μεταφέρει πετρέλαιο προς τις ανατολικές αγορές, ανέφερε ο Ισραηλινός υπουργός.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα