Αναθέρμανση των ελπίδων

Ενισχυμένος κατά 2,7% ο FTSEurofirst
Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2008 07:00

Με τα εταιρικά αποτελέσματα να εμφανίζονται καλύτερα του αναμενομένου και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δηλώνει λιγότερο απαισιόδοξο για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, οι δείκτες των μεγάλων ξένων χρηματιστηρίων κατάφεραν χθες να διευρύνουν τα κέρδη τους.

Την άνοδο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού στήριξε ο τραπεζικός κλάδος, με τη JP Μorgan να βρίσκεται στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος στη Wall Street. Η επενδυτική τράπεζα ανακοίνωσε κάμψη των κερδών τριμήνου κατά 53%.

Αυτή την περίοδο ωστόσο οτιδήποτε υπερβαίνει τις προβλέψεις των αναλυτών, θεωρείται θετική είδηση. Έτσι, οι μετοχές της παρουσίασαν κέρδη έως και 11% όπως και του πιστωτικού ομίλου Washington Mutual. Η Bank of America είδε τη μετοχική τιμή της να ενισχύεται 9%, ενώ η Citigroup είχε κέρδη άνω του 5%.

Αν και η προσωρινή ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου το απόγευμα φάνηκε να βάζει φρένο στην ανοδική πορεία των αμερικανικών δεικτών, μία περίπου ώρα πριν τη λήξη της συνεδρίασης ο Dow Jones ενισχυόταν άνω του 1%.

Σημαντικά κέρδη κατέγραφαν τόσο ο Nasdaq όσο και ο S&P. Στον τελευταίο ο κλάδος των τραπεζών παρουσίαζε άνοδο 3,5%.

Τραπεζικό ράλι σημειώθηκε και στη Γηραιά Ήπειρο πυροδοτώντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο του FTSEurofirst από την 1η Απριλίου. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης τερμάτισε στις 1.145,87 μονάδες ενισχυμένος κατά 2,7%, με τους αναλυτές ωστόσο να εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς το εάν η άνοδος αυτή σηματοδοτεί γενικότερη μεταβολή της τάσης.

Ο επιμέρους τραπεζικός δείκτης DJStoxx σημείωσε άνοδο 5,4%. Η UBS είδε τη μετοχή της να ενισχύεται 7,9%, ενώ κέρδη 6,9% κατέγραψε η μετοχική τιμή της Deutsche Bank.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν και οι τεχνολογικές μετοχές, μετά την ανακοίνωση καλύτερων των προσδοκιών αποτελεσμάτων από τη Nokia, της οποίας η μετοχή ενισχύθηκε 8%. Κέρδη 6,2% είχε και η Εricsson.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 είχε κέρδη 2,63%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε 1,88%. Με κέρδη 2,76% έκλεισε και ο CAC στο Παρίσι.

Η χθεσινή κέρδη επεφύλασσε κέρδη στα ασιατικά χρηματιστήρια, με το Nikkei στο Τόκιο να καταγράφει άνοδο 1%.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα