Υπερτιμολογημένα και εικονικά τιμολόγια αγροτικών προϊόντων εντόπισε η ΥΠΕΕ

Σε εξέλιξη έλεγχοι κατά της πειρατείας λογισμικού
Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2008 16:04

Σημαντικό πλήγμα σε κυκλώματα έκδοσης και διακίνησης υπεριτιμολογημένων και εικονικών τιμολογίων αγροτικών προϊόντων τα οποία εντάσσονται στο καθεστώς ενίσχυσης κατάφερε η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων.

Ειδικότερα η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης της Υπ.Ε.Ε. (Ε.Δ.Ε.Υ.Θ) πραγματοποίησε ελέγχους σε αγροτικούς συνεταιρισμούς και μεταποιητικές βιομηχανίες κατόπιν διασταυρώσεων στοιχείων, όπου διαπιστώθηκε ότι εκδίδονταν τιμολόγια προς τις μεταποιητικές βιομηχανίες για ποσότητες βιομηχανικής τομάτας κατά πολύ μεγαλύτερες από τις παραδοθείσες.

Συγκεκριμένα για το έτος 2000 διαπιστώθηκαν εικονικές παραδόσεις το ύψος των οποίων υπολογίσθηκε στα 4.912.732 κιλά, ενώ για το έτος 2002 το ύψος των εικονικών παραδόσεων υπολογίσθηκε σε 24.179.774 κιλά.

Η αξία των εκδοθέντων τιμιλογίων που αντιστοιχεί στις εικονικές παραδόσεις ανέρχεται σε 441.995 ευρω για το έτος 2000, και σε 1.163.131 ευρω για το 2002.

Επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 3.210.174 ευρω, ενώ αντίστοιχα πρόστιμα θα επιβληθούν και στους λήπτες των εικονικών και υπερτιμολογημένων στοιχείων.

Έχουν ήδη αποσταλεί από την ΕΔΕΥΘ στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. οι αντίστοιχες εκθέσεις με τις καταλογισθείσες παραβάσεις, ενώ έχει σταλεί πορισματική αναφορά στην αρμόδια Εισαγγελία, καθώς και πληροφοριακή Έκθεση στον ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να επιστραφούν οι παρανόμως εισπραχθείσες επιδοτήσεις.

Εν τω μεταξύ, η ΥΠΕΕ πραγματοποιεί ελέγχους αδειών χρήσης λογισμικού για την καταπολέμηση της πειρατείας λογισμικού στην Ελλάδα.

Οι έλεγχοι της Υπηρεσίας πραγματοποιούνται από το 2006, και σύμφωνα με έρευνα από τον οργανισμό International Data Corporation (IDC) που εκπονήθηκε για λογαριασμό του παγκόσμιου οργανισμού Business Software Alliance ανακοινώθηκε ότι το ποσοστό της πειρατείας μειώθηκε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε δυο χρόνια, και συγκεκριμένα από 64% το 2005 έφτασε στο 58% το 2007.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα