Η ανεξαρτησία της ΕΚΤ στο στόχαστρο του Σαρκοζί

Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2008 10:18
UPD:13:19

Τα σχέδιά του για την ενίσχυση του βαθμού στον οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) οφείλει να λογοδοτεί, σε πολιτικό επίπεδο, για τις αποφάσεις της, καταρτίζει ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Ο Σαρκοζί, ο οποίος προεδρεύει της Ε.Ε. στο τρέχον εξάμηνο, έχει απευθύνει έκκληση προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης να εγκαινιάσουν έναν περισσότερο ανοιχτό διάλογο με την κεντρική τράπεζα. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με δημοσίευμα των "Financial Times", ετοιμάζεται να προωθήσει ένα σχέδιο τριών σημείων για τη στήριξη του διαλόγου.

Στόχος του γάλλου προέδρου είναι, επίσης, να ορισθεί μια μόνιμη γραμματεία για το Eurogroup, το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, προκειμένου να ισχυροποιήσει τη συνεργασία του με την ΕΚΤ.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα των "Financial Times", ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να ζητήσει την καθιέρωση της δημοσίευσης των πρακτικών των συνεδριάσεων της κεντρικής τράπεζας.

Την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας ενώπιον των Ευρωβουλευτών ο πρόεδρος της προεδρεύουσας Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, υπεραμύνθηκε της κριτικής του στάσης έναντι της κεντρικής τράπεζας.

«Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να συζητούν δημοσίως για τα επιτόκια και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, χωρίς να κατηγορούνται ότι πλήττουν την ανεξαρτησία της ΕΚΤ» τόνισε ο κ. Σαρκοζί, ενώ διατύπωσε εκ νέου ενστάσεις για την αύξηση του κόστους δανεισμού.

Ο Σαρκοζί το τελευταίο διάστημα έχει ανεβάσει τους τόνους της κριτικής του στην κεντρική τράπεζα υποστηρίζοντας ότι αποτελεί λανθασμένη επιλογή η αύξηση των επιτοκίων για τη συγκράτηση του πληθωρισμού, η επιτάχυνση του οποίου οφείλεται στην άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων παγκοσμίως.

«Αναρωτιέμαι εάν είναι λογική η άνοδος στο 4,25%, όταν τα αμερικανικά είναι στο 2%», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος σχολιάζοντας την πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ να προβεί σε αύξηση επιτοκίων.

Το 2007 ο πρόεδρος της ΕΚΤ είχε προειδοποιήσει ότι «οιαδήποτε απόπειρα επιρροής της ΕΚΤ στη λειτουργία του έργου της συνιστά παραβίαση του Αρθρου 108 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα