Υπεγράφη το νέο Π.Δ. για την αλιεία στο Θερμαϊκό Κόλπο

Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2008 14:14

Tο νέο Προεδρικό Διάταγμα για την αλιεία στο Θερμαϊκό Κόλπο, υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρος Κοντός .

Το εν λόγω Π.Δ. νέο ολοκληρώθηκε με τη συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, έπειτα από διαβουλεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους εκπροσώπους των παράκτιων αλιέων, των ιδιοκτητών Γρι-Γρι και των μηχανοτρατών του Θερμαϊκού Κόλπου.

Το περιεχόμενό του εγκρίθηκε στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Αλιείας που πραγματοποιήθηκε στις 18/7/08 στη Θεσσαλονίκη, υπό την προεδρία του κ. Κοντού.

Ειδικότερα, το νέο Προεδρικό Διάταγμα:

*Προβλέπει την αλιεία με μηχανότρατα σε βάθη μεγαλύτερα των 50μ. και σε απόσταση τουλάχιστον 2 νμ από τις ακτές

* Απαγορεύει την αλιεία με γρι-γρι στο τμήμα που βρίσκεται εσωτερικά της γραμμής φάρου-κάβουρα και ακρωτήρι Αθερίδας κατά τους μήνες από 1η Φεβρουαρίου έως 30 Νοεμβρίου έκαστου έτους σε βάθη μικρότερα των 20μ.

*Απαγορεύει για τους παράκτιους αλιείς την αλιεία γαρίδας από 10 Ιουλίου έως 10 Σεπτεμβρίου έκαστου έτους.

*Επιτρέπει την αλιεία κυδωνιών κατά το μήνα Αύγουστο.

*Σε περίπτωση που αλιεύει Γρι-γρι ημέρας παράνομα στις περιοχές εκβολών ποταμών θα αφαιρείται άμεσα η άδεια αλιείας του σκάφους χωρίς δικαίωμα προσφυγής του.

*Απαγορεύει την αλιεία σε περιοχές των εκβολών ποταμών καθ’ όλο το έτος και σε ακτίνα 3νμ με μηχανότρατα και Γρι-γρι.

* Για τους ερασιτέχνες αλιείς δεν επιτρέπεται η αλιευόμενη ποσότητα ανά σκάφος να υπερβαίνει τα 3 κιλά ψάρια ή κεφαλόποδα ανά 24ωρο.

Η αμέσως επόμενη προτεραιότητα που έθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για την Αλιεία, είναι ο καθορισμός των κριτηρίων επαγγελματικότητας των Αλιέων, ώστε να γίνει διαχωρισμός των επαγγελματιών αλιέων οι οποίοι ζουν μόνο από την αλιεία από τους λοιπούς ετεροεπαγγελματίες. Για το σκοπό αυτό έχει συσταθεί ήδη, επιτροπή από υπηρεσιακούς παράγοντες και από φορείς των αλιέων, υπό την προεδρία του Γεν. Γραμματέα κ. Κώστα Σκιαδά, η οποία επεξεργάζεται το θέμα και σύντομα θα καταθέσει για έγκριση την τελική της πρόταση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα