Συνεχίστηκε και στο α΄ εξάμηνο του 2008 η επιδείνωση του δείκτη διαθεσιμότητας των εμπορικών χώρων στο κέντρο της Αθήνας.
Από σχετική έρευνα που παρουσιάστηκε σήμερα, προκύπτει ότι όσον αφορά τους χώρους προσόψεως, τα αδιάθετα ακίνητα αυξήθηκαν από 13,4% τον Ιούνιο του 2007 σε 15,1% το φετινό Ιούνιο.
Όπως αναφέρθηκε, σε ένα δείγμα 1.300 εμπορικών χώρων που ερευνήθηκαν, οι 200 ήταν αδιάθετοι.
Η περαιτέρω επιδείνωση της διαθεσιμότητας αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των διαθέσιμων χώρων στις οδούς Αθηνάς, Αιόλου, Ερμού, Πανεπιστημίου και Σταδίου, ενώ στους δρόμους του εμπορικού κέντρου παρουσιάζεται οριακή βελτίωση.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η επιδείνωση του σχετικού δείκτη αντικατοπτρίζει τα γενικότερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ενώ σημαντική είναι η επίπτωση και του αποκλεισμού των κεντρικών δρόμων από διάφορες διαδηλώσεις στο α΄ εξάμηνο του έτους, που έφθασε τις επτά με οκτώ εργάσιμες ημέρες του μήνα.
Στους προαναφερθέντες δρόμους καταγράφεται επιδείνωση του δείκτη της διαθεσιμότητας από 11,3% στο 15,5%, ενώ στο «ιστορικό τρίγωνο» οριακή βελτίωση από 15,1% σε 14,7%. Ωστόσο, η βελτίωση αυτή αποδίδεται κατά το μεγαλύτερο μέρος στην αύξηση της ζήτησης καταστημάτων από κλάδους καταστημάτων μαζικής εστίασης. Στο Χαλάνδρι υπήρξε επιδείνωση της διαθεσιμότητας από 4,1% σε 5,8%.
Την εν λόγω έρευνα διοργάνωσε το Παρατηρητήριο Αγοράς για το Εμπόριο και την Ιδιοκτησία, στο οποίο συμμετέχουν ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας (ΕΣΑ) και η Ένωση Ιδιοκτητών Ελλάδας.
Ο πρόεδρος του ΕΣΑ, κ. Π. Καρέλας, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης 580.0000 τ.μ. εμπορικών χώρων στην περιφέρεια της Αττικής, γεγονός που θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κρίση στο παραδοσιακό κέντρο της πόλης.
«Πάει να αλλάξει χέρια το εμπόριο, οι συνήθειες του καταναλωτή, η δομή της οικονομίας έτσι όπως την ξέραμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καρέλας, επιρρίπτοντας ευθύνες και στις δημοτικές αρχές για την εγκατάλειψη του εμπορικού κέντρου στην «τύχη» του.
Όσο για το ωράριο, ο πρόεδρος του ΕΣΑ επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του ΣΕΛΠΕ, τονίζοντας ότι υπάρχει η Διαρκής Επιτροπή Διαλόγου για το Εμπόριο, στην οποία θα πρέπει να τίθενται και να συζητούνται όλα αυτά τα θέματα. Πέρα από αυτό, όπως σημείωσε, πριν αρχίσει οποιαδήποτε συζήτηση για το ωράριο, θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για το εμπόριο και ιδιαίτερα στο νομό Αττικής να γίνει επιτέλους «εμπορική πολεοδομία», ώστε να διευκρινιστεί ποιούς εμπορικούς χώρους χρειαζόμαστε γι΄ αυτή την αγορά και ποια καταστήματα θα αφορά το άνοιγμα της Κυριακής, να οριστούν οι χρήσεις γης, αλλά και οι αμοιβές των εργαζομένων.
Τέλος, ο κ.Π. Καρέλας διερωτήθηκε γιατί δεν ισχύει καμία εξαίρεση σε ό,τι αφορά την έκταση των πολυκαταστημάτων στο νομό Αττικής, όπως σε ολόκληρη τη χώρα.