Τι προτείνει η ΟΚΕ για το ενεργειακό πρόβλημα

Τρίτη, 22 Ιουλίου 2008 11:13

Εξοικονόμηση ενέργειας, σε συνδυασμό με εξορθολογισμό των τιμολογίων, διασφάλιση μέσω συμβολαίων, τουλάχιστον 3,5 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου και εισαγωγή του λιθάνθρακα, στο ενεργειακό ισοζύγιο, είναι οι κύριες προτεραιότητες που θέτει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, για το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας.

Οι θέσεις της ΟΚΕ, αναλύθηκαν στο πλαίσιο της έκφρασης γνώμης επί της έκθεσης του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής με τίτλο «Μέτρα και μέσα για μια βιώσιμη και ανταγωνιστική ενεργειακή πολιτική».

Στο θέμα της εξοικονόμησης, η ΟΚΕ εκτιμά ότι αποτελεί μία από τις βασικές στοχεύσεις ενός ολοκληρωμένου εθνικού ενεργειακού σχεδίου επειδή συμβάλλει σημαντικά, εκτός των άλλων και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και την κάλυψη των δεσμεύσεων της χώρας απέναντι στην Ε.Ε. και τους διεθνείς οργανισμούς αναφορικά με τη μείωση των εκπομπών CO2.

Σύμφωνα με την ΟΚΕ, αναγκαίο και αποτελεσματικό μέτρο για την επίτευξη ουσιαστικής εξοικονόμησης και ορθολογικής χρήσης της ενέργειας είναι η παρέμβαση - ρύθμιση της πολιτείας για ορθολογικοποίηση των ενεργειακών τιμολογίων, έτσι ώστε να αντανακλούν το πραγματικό κόστος της ενέργειας και των διαφόρων μορφών της.

Ακόμη, η ΟΚΕ επισημαίνει ότι τα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας θα πρέπει να συνδυάζονται με τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα στον οικιακό και τον τριτογενή τομέα.

Φυσικό αέριο

Για τη διασφάλιση ποσοτήτων αερίου, η ΟΚΕ, τονίζει ότι υπάρχει ήδη πρόβλημα διαθεσιμότητας για την εγχώρια αγορά. Το πρόβλημα αυτό αναμένεται να καταστεί οξύτερο μέσα στα προσεχή χρόνια, καθώς σήμερα κατασκευάζονται ή έχουν δρομολογηθεί για υλοποίηση 7 μεγάλες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο οι οποίες ακόμα και με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, θα απαιτούν για τη λειτουργία τους περί τα 3,5 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο, επιπλέον της σημερινής κατανάλωσης αερίου στη χώρα.

Ως εκ τούτου, τονίζει η ΟΚΕ, είναι κρίσιμο η χώρα να διασφαλίσει την υπογραφή μακροχρόνιων συμφωνιών προμήθειας φυσικού αερίου, οι οποίες προκειμένου να υλοποιηθούν προϋποθέτουν βέβαια και την υλοποίηση έργων προσβασιμότητας.

Τέλος, αναφορικά με το λιθάνθρακα, η ΟΚΕ τάσσεται υπέρ της εισαγωγής του στο ενεργειακό ισοζύγιο. Αρκεί όμως αυτή να γίνει σταδιακά και συγκροτημένα με βάση έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό κάλυψης των αναγκών ηλεκτροπαραγωγής της χώρας με καύσιμα.

Επίσης, προτείνει ο λιθάνθρακας θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο σε νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, τελευταίας τεχνολογίας ως προς το βαθμό απόδοσης και την περιβαλλοντική συμβατότητα, οι οποίες θα αντικαταστήσουν παλαιές και περιβαλλοντικά επιβαρύνουσες μονάδες πετρελαίου αλλά και λιγνίτη που προέρχεται από κοιτάσματα υπό εξάντληση.

Μόνο έτσι, τονίζεται, η εισαγωγή του λιθάνθρακα στο εθνικό ενεργειακό ισοζύγιο μπορεί να θεωρηθεί ότι εξυπηρετεί εκτός από την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και τις ευρωπαϊκές και διεθνείς δεσμεύσεις της για το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, τις ανανεώσιμες πηγές και την εξοικονόμηση ενέργειας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα