ΕΚΠΟΙΖΩ: Συμβουλές για τις συναλλαγές με ξενοδόχους και ιδιοκτήτες δωματίων

Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2008 16:16

Συμβουλές προς τους καταναλωτές, ώστε να επιλύουν αποτελεσματικότερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις συναλλαγές τους με ξενοδόχους και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, δίνει η ΕΚΠΟΙΖΩ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, σε περίπτωση που κάποιος έχει κλείσει δωμάτιο σε ξενοδοχείο, πρέπει να γνωρίζει ότι:

· Οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα.

· Πρέπει να αναγράφονται σε κάθε δωμάτιο.

· Θα πρέπει να τηρούνται όλες οι διαφημιζόμενες παροχές, όπως και να προσφέρεται ό,τι ακριβώς ζητήθηκε και συμφωνήθηκε ανάλογα με τις δυνατότητες του ξενοδοχείου και του δωματίου (απόσταση από τη θάλασσα, θέα, κλιματισμός, τηλεόραση, cd player, πρωινό κλπ)

· Ο ξενοδόχος δικαιούται να ζητήσει προκαταβολή ως το 25% της τιμής του δωματίου (προαιρετικά). Η προκαταβολή χάνεται σε περίπτωση που ματαιωθεί ή αναβληθεί το ταξίδι και δεν υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση προς τον ξενοδόχο (τουλάχιστον 21 μέρες πριν), διαφορετικά υποχρεούται να επιστρέψει τα χρήματα.

· Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί το δωμάτιο λιγότερες από τις συμφωνηθείσες ημέρες, αν υπάρξει έγκαιρη ειδοποίηση δεν πρέπει να υπολογιστεί κάποια επιβάρυνση, διαφορετικά προβλέπεται η καταβολή του 50% της τιμής που αρχικά συμφωνήθηκε.

· Το δωμάτιο εγκαταλείπεται ως τις 12 το μεσημέρι, ενώ για διαμονή έως τις 6 το απόγευμα προβλέπεται επιβάρυνση 50% της τιμής

· Η χρέωση των τηλεφωνημάτων από το ξενοδοχείο είναι ελεύθερη.

Αν πρόκειται για ενοικιαζόμενα δωμάτια, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέξουν τα ακόλουθα:

· Να φέρουν το ειδικό σήμα του ΕΟΤ.

· Να έχουν το στοιχειώδη εξοπλισμό ενός σπιτιού (ψυγείο, κουζίνα, σκεύη).

· Να έχουν σωστό φωτισμό.

· Να είναι καθαρά και να παρέχονται σεντόνια και πετσέτες.

· Οι τιμές και εδώ διαμορφώνονται ελεύθερα, αλλά αναγράφονται υποχρεωτικά στα δωμάτια.

Στην περίπτωση που κάποιος αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα, μπορεί να απευθυνθεί: στις κατά τόπου Νομαρχίες, στην ΕΚΠΟΙΖΩ (210 3304444), στο 1520 στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (ΥΠΑΝ) ή στα γραφεία της Tουριστικής Aστυνομίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα