Ελλειψη ενέργειας από το 2012 «βλέπει» ο επικεφαλής της Gazprom

Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2008 21:38

Ο κόσμος θα αντιμετωπίσει μεγάλη έλλειψη ενέργειας από το 2012 και έχασε την ευκαιρία να απολαύσει χαμηλές τιμές στον τομέα της ενέργειας, καθώς επένδυσε ελάχιστα σε νέα πεδία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

Ο Μίλερ, που πριν μερικές εβδομάδες είχε προβλέψει ότι η τιμή του πετρελαίου θα ανέλθει στα 250 δολάρια το βαρέλι, ανέφερε πως οι καταναλώτριες χώρες θα πρέπει τώρα να αποδεχτούν ένα μεγαλύτερο ρόλο για τους παραγωγούς.

Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρίας φυσικού αερίου στον πλανήτη σημείωσε πως η παγκόσμια ανισορροπία μπορεί να επιλυθεί, αν οι χώρες που εξάγουν φυσικό αέριο, ενισχύσουν τη συνεργασία τους, αν και απέφυγε να μιλήσει για «ΟΠΕΚ του φυσικού αερίου». Όπως ανέφερε σε άρθρο γνώμης που έγραψε για το πρακτορείο Ρόιτερς, «μέσα στο πλαίσιο του Φόρουμ των Κρατών Εξαγωγέων Φυσικού Αερίου θα δημιουργήσουμε μια παγκόσμια ισορροπία φυσικού αερίου. Αυτό θα μας δίνει τις απαντήσεις σχετικά με το πότε, πού και πόσο φυσικό αέριο θα πρέπει να παράγεται».

Εξάλλου, ο κ. Μίλερ επισήμανε πως «η επιτυχία εξαρτάται από την οργάνωση κάθετων αλυσίδων μεταξύ των σημείων παραγωγής και του τελικού καταναλωτή, με κάθε κρίκο της αλυσίδας να εκπροσωπεί μια εταιρική σχέση μεταξύ των παραγωγών της ενέργειας και των καταναλωτών».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα