Σημαντική άνοδος

Ενεση στο ηθικό επενδυτών η στήριξη των αγορών στέγης και πίστης
Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2008 00:01
UPD:00:19

Το πράσινο φως του Λευκού Οίκου στο σχέδιο της Γερουσίας για στήριξη των αγορών στέγης και πίστης σε συνδυασμό με τη νέα υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου έδωσαν την απαραίτητη τονωτική ένεση στο ηθικό επενδυτών.

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων στην Ευρώπη, ενώ στη Wall Street το αρχικό ράλι των πρώτων ωρών έχασε έδαφος έπειτα από τα ανάμεικτα μηνύματα στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκε ο χρηματοοικονομικός κλάδος, με τις Fannie Mae και Freddie Mac να καταγράφουν σημαντικά κέρδη, μετά την ανακοίνωση του Τζορτζ Μπους ότι αποσύρει την απειλή για βέτο στο νομοσχέδιο που προβλέπει την ενίσχυσή τους, καθώς και τη στήριξη των δανειοληπτών που κινδυνεύουν να χάσουν την κατοικία τους.

Στους θετικούς πρωταγωνιστές της χθεσινής συνεδρίασης ήταν επίσης o τηλεπικοινωνιακός όμιλος AT&T, με τη μετοχή του να ενισχύεται 4,5% μετά την ανακοίνωση για ισχυρά κέρδη το δεύτερο τρίμηνο. Ανοδο 1,5% κατέγραφε και η μετοχή της Apple.

Στον αντίποδα σε κλοιό πιέσεων βρέθηκαν οι μετοχές της Boeing, που δημοσίευσε απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου, και της Costco, που προειδοποίησε για πλήγμα στην κερδοφορία της.

Στην Ευρώπη με τραπεζικό ράλι αντέδρασαν οι αγορές στην είδηση για προώθηση του αμερικανικού νομοσχεδίου για τις Fannie και Freddie. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε κατά 2,06% και τερμάτισε στις 1.189,65 μονάδες.

Κέρδη 6,2% είχε ο επιμέρους δείκτης των τραπεζών, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδό του από τα μέσα του Μαρτίου.

Η μετοχή της HBOS έκανε άλμα 16,8%, ενώ στους μεγάλους κερδισμένους ήταν επίσης η Barclays με άνοδο 11,8% και η Credit Agricole, που είδε τη μετοχή της να ενισχύεται σε ποσοστό 7,4%.

Κέρδη 5,1% είχε και ο δείκτης των αυτοκινητοβιομηχανιών DJStoxx European Automotive index με τη Fiat να καταγράφει κέρδη 13,7%, την Peugeot 9,2% και τη Volkswagen 6,9% μετά την ανακοίνωση θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων.

Ανά την Ευρώπη, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 1,6%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 είχε κέρδη 1,9%. Ανοδο 1,45% σημείωσε ο DAX στη Φραγκφούρτη.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο Nikkei έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,97%.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα