Ιαπωνία: Μείωση των εξαγωγών για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια

Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2008 07:03

ΜΕΙΩΣΗ, για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα πλέον των τεσσάρων ετών σημείωσαν οι εξαγωγές της Ιαπωνίας, καθώς η ζήτηση των αυτοκινήτων και των ηλεκτρονικών περιορίστηκε, σηματοδοτώντας ότι η συρρίκνωση των ΗΠΑ επεκτείνεται στις αναδυόμενες αγορές που βοήθησαν στη διατήρηση της ανάπτυξης.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν 1,75 τον Ιούνιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας της χώρας στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο 20 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News προέβλεπαν ότι οι εξαγωγές θα σημείωναν άνοδο 3,3%. Η μείωση των εξαγωγών ήταν η πρώτη που σημειώθηκε από τον Νοέμβριο του 2003.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 107,75 ανά δολάριο στις 12:04 μ.μ. στο Τόκυο από 107,93 που ήταν πριν από την ανακοίνωση για τις εξαγωγές.

Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν 15,4% - η 10η μηνιαία πτώση και η μεγαλύτερη από τον Νοέμβριο του 2003. Οι εξαγωγές στην Ευρώπη μειώθηκαν 11,2%, σημειώνοντας απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη φορά.

Οι εξαγωγές στην Ασία σημείωσαν άνοδο 1,5%, τη χαμηλότερη σε χρονικό διάστημα δύο ετών. Η αύξηση των εξαγωγών στην Κίνα μειώθηκε στο 5,1% από 12,2% που ήταν το Μάϊο.

Οι κεντρικές τράπεζες σε ολόκληρη την Ασία αυξάνουν τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, τη συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης και την υποχώρηση της ζήτησης των ιαπωνικών αγαθών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα