Εγγύηση του Δημοσίου για τη χρηματοδότηση της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας

Μέτρα για τη στήριξη της εταιρείας προωθεί το ΥΠΟΙΟ
Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2008 17:10
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την ερχόμενη Δευτέρα θα αποφασίσουν οι πέντε βασικές πιστώτριες τράπεζες της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας» για τη χρηματοδότηση του επιχειρησιακού σχεδίου εξυγίανσης της εταιρείας, με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό γνωστοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας Γιάννης Σιδηρόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία των εργαζομένων όλων των εργοστασίων της εταιρείας, παρουσία των προέδρων της ΓΣΕΕ, του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται πως προϋπόθεση για να δοθεί η εγγύηση είναι να ενεχυριασθούν οι μετοχές του βασικού μετόχου της εταιρίας.

Υπενθυμίζεται πως χθες η «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημείωνε πως ο βασικός μέτοχος European Textiles αποδέχεται την ενεχύραση των μετοχών του, «όπως ζητήθηκε από το υπουργείο Οικονομίας, για την παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς τις κύριες πιστώτριες τράπεζες για τη χρηματοδότηση της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας με το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ».

Ο γγ του υπουργείου δήλωσε ακόμη πως εξετάζεται να καταβληθεί άμεσα βοήθημα από τον ΟΑΕΔ για τους εργαζόμενους της εταιρίας και ότι καταρτίζεται ειδικό πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης για εργαζόμενους του κλάδου πάνω από 50 ετών.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης δήλωσε ότι το υπουργείο προωθεί μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

Πρόσθεσε δε πως τα μέτρα αυτά εντάσσονται σε ένα πλαίσιο παρέμβασης για την αντιμετώπιση του γενικότερου προβλήματος του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να υπάρχει συνέπεια με την κοινοτική πολιτική για τον ανταγωνισμό.

Στόχος, σημείωσε, είναι η διασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων του κλάδου, με τελικό σκοπό την παραγωγή τελικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας ως αποτέλεσμα της καθετοποίησής της.

Τη στάση του υπουργείου χαιρέτισαν με ενθουσιασμό τα σωματεία. Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του σωματείου των Κλωστηρίων Ναούσης Ηλίας Χαρίσης έκανε λόγο για «ανέλπιστη εξέλιξη» και «ελπιδοφόρα πορεία της επιχείρησης και των τοπικών κοινωνιών».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πρωί εκατοντάδες εργαζόμενοι είχαν κατακλύσει την πλατεία Συντάγματος σε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας για το παραγωγικό μέλλον των επτά εργοστασίων της επιχείρησης (Κομοτηνή, Εβρος, Νάουσα, Οινόφυτα, Θεσσαλονίκη). Κεντρικό αίτημα ήταν η εκχώρηση της -απαιτούμενης από τις πιστώτριες της εταιρίας τράπεζες- εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ώστε να προχωρήσουν στην χρηματοδότησή της και να συνεχιστεί η ομαλή αναπτυξιακή πορεία που επιτεύχθηκε μετά την τοποθέτηση κοινά αποδεκτού διαχειριστή (τράπεζας-μετόχου). Η εγγύηση αφορά τις μετοχές αξίας 35 εκατ. ευρώ που υποθήκευσε ο κ. Λαναράς αντί του ισόποσου που όφειλε -με βάση τη συμφωνία- να καταβάλει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα