Αρνητικό κλίμα

Φόβοι για ύφεση επηρέασαν τις αγορές μετοχών
Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2008 00:01

Τα αποθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού επανέφεραν τους φόβους για ύφεση της οικονομίας και κράτησαν σε αρνητικό έδαφος τις αγορές μετοχών. Το κλίμα δεν βοήθησαν ούτε οι εταιρικές ανακοινώσεις, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες προειδοποίησαν για περαιτέρω πλήγμα στον τομέα.

Στις ΗΠΑ η πρώτη αρνητική είδηση ήρθε από την αγορά στέγης. Ο δείκτης μεταπωλήσεων κατοικιών βρέθηκε σε χαμηλά 10 ετών τον Ιούνιο, καθώς υποχώρησε 2,6%.

Δυσοίωνα ήταν τα μηνύματα και στο μέτωπο της απασχόλησης, με τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας να εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Τα στοιχεία αυτά πυροδότησαν μαζικές ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα ο Dow Jones να καταγράφει ενδοσυνεδριακά απώλειες μεγαλύτερες των 200 μονάδων. Απώλειες άνω του 1% παρουσίαζαν οι S&P και Nasdaq.

Σε αρνητική πρωταγωνίστρια της χθεσινής συνεδρίασης αναδείχθηκε η Ford. Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία είδε τη μετοχή της να καταγράφει απώλειες άνω του 12% έπειτα από την ανακοίνωση καθαρών ζημιών ύψους 8,7 δισ. δολαρίων.

Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν επίσης οι κατασκευαστές κατοικιών, με τη μετοχή της Lennar να υποχωρεί 15% και της Centex 12%, ενώ πτωτικές τάσεις επικράτησαν και στο χρηματοοικονομικό κλάδο με τη Washington Mutual να υποχωρεί 18%.

Στη Γηραιά Ηπειρο ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 τερμάτισε στις 1.169,74 μονάδες, μειωμένος κατά 1,6%, μετά τα άκρως απογοητευτικά μηνύματα από τον τομέα της μεταποίησης στην Ευρωζώνη και τα στοιχεία για ραγδαία επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία, στη Γαλλία και στην Ιταλία.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες δέχθηκαν τις ισχυρότερες πιέσεις, καθώς οι Daimler και Renault αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τις ετήσιες πωλήσεις.

Η μετοχή της πρώτης έκανε βουτιά 9,2%, ενώ απώλειες 3,4% είχε και η Renault. Στο -7,2% βρέθηκε η μετοχή της Peugeot. Σε καθοδική τροχιά βρέθηκε και ο κλάδος των ομίλων εξόρυξης, με την Xstrata να παρουσιάζει απώλειες 6,1% και τη Rio Tinto να υποχωρεί 3,8%.

Στον αντίποδα σημαντική άνοδο 5,3% σημείωσε η μετοχή της Credit Suisse, καθώς τα αποτελέσματα της ελβετικής τράπεζας ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς.

Σημαντικά κέρδη είχαν χθες τα ασιατικά χρηματιστήρια. Στο Τόκιο ο Nikkei ενισχύθηκε κατά 2,18%.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα