Λίμπσερ: «Η ΕΚΤ έχει περιθώριο αύξησης των επιτοκίων»

Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2008 10:43

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει περιθώριο για μια νέα αύξηση των επιτοκίων, παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης, δήλωσε σήμερα το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Κλάους Λίμπσερ, σε συνέντευξή του στη Βιέννη.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, η ΕΚΤ δεν έχει εξαντλήσει τα περιθώρια κινήσεων. Αναφερόμενος στα οικονομικά στοιχεία για την Ευρωζώνη που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, δήλωσε πως δεν τον εξέπληξαν. «Αναμέναμε ένα πιο αδύναμο δεύτερο και ίσως τρίτο τρίμηνο», σημείωσε.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες έδειξαν πτώση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία σε χαμηλά επτά ετών και συρρίκνωση των τομέων μεταποίησης και υπηρεσιών στη ζώνη του ευρώ.

Ο Λίμπσερ εξέφρασε την ανησυχία του για τα επίπεδα του πληθωρισμ0ύ, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι είναι «απαραίτητο» να αποτραπούν οι λεγόμενες δευτερογενείς επιπτώσεις.

Στις 3 Ιουλίου, η ΕΚΤ αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,25%, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα στο 4%, φτάνοντας σε υψηλά 16 ετών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα