Στήριγμα η κατανάλωση

Χαμηλότερα για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση στην Ευρώπη
Σάββατο, 26 Ιουλίου 2008 00:01

Στήριγμα στα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τις παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ βρήκε η Wall Street, ενώ την ίδια στιγμή η πτώση των τιμών πετρελαίου περιόρισαν κάπως τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο του υψηλού ενεργειακού κόστους στην οικονομία.

«Πρόκειται για μια αγορά που αναζητά θετικές ενδείξεις και που οι επενδυτές προσπαθούν να βρουν φως στο τέλος του τούνελ», επισημαίνουν αναλυτές.

Και οι επενδυτές γνωρίζουν σίγουρα ότι τα προβλήματα δεν έχουν λήξει, αφού τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 αναμένεται να παρουσιάσουν το χειρότερο τρίμηνο από το 1998 με βάση προβλέψεις του Bloomberg.

Την ίδια στιγμή, κορυφαίοι αναλυτές της Wall Street, παρότι βλέπουν να πλησιάζει το χειρότερο σημείο της πιστωτικής κρίσης, προειδοποιούν για επιδείνωση των τραπεζικών ζημιών και της οικονομίας γενικότερα.

Στην Ευρώπη οι μετοχικές τιμές υποχώρησαν για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, καθώς τα καλύτερα του αναμενομένου οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ δεν κατάφεραν να απομακρύνουν τον αντίκτυπο που προκάλεσαν οι προειδοποιήσεις των Munich Re και Hannover Re για την κερδοφορία τους, συμπαρασύροντας μαζί τους και όλους τους ασφαλιστικούς ομίλους.

Στον αντίποδα βρέθηκε η μετοχή της Danone, η οποία κατέγραψε άνοδο άνω του 7% από τη στιγμή που ο όμιλος ειδών διατροφής και ποτών ανέβασε το στόχο του για τα λειτουργικά περιθώρια κέρδους και επιβεβαίωσε τις προοπτικές για τα φετινά κέρδη.

Ο δείκτης των πανευρωπαϊκών μετοχών FTSEurofirst 300 κατάφερε να περιορίσει τις ζημίες του στο 0,1%, αφού νωρίτερα υποχωρούσε περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα, με αποτέλεσμα να κλείσει την εβδομάδα με κέρδη μόλις 0,5%, αν και από τις αρχές του έτους έως σήμερα υποχωρεί 22%.

Ο Dow Stoxx 600 υποχώρησε 0,2%, περιορίζοντας έτσι τα εβδομαδιαία κέρδη του στο 0,4%. Αυτό που ανησυχεί τους επενδυτές είναι η πορεία των εταιρικών κερδών και όπως προειδοποίησε αναλυτής της Commerzbank αναμένονται νέες προειδοποιήσεις κερδών, οι οποίες θα είναι περισσότερο σοβαρές, τη στιγμή που ο ίδιος προβλέπει επιδείνωση της κερδοφορίας τα προσεχή δύο τρίμηνα.

Από τους επιμέρους δείκτες, ο DAX της Γερμανίας υποχώρησε λιγότερο από 0,1%, ο FTSE 100 της Βρετανίας 0,2%, ενώ ο CAC της Γαλλίας ενισχύθηκε 0,7%.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα