Χωρίς αντίκτυπο στα θετικά στοιχεία

Αρνητικό το κλίμα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού
Τρίτη, 29 Ιουλίου 2008 00:01

Αρνητικό ήταν το επενδυτικό κλίμα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς οι θετικές εταιρικές ανακοινώσεις δεν στάθηκαν ικανές να αντισταθμίσουν τους φόβους από τα συνεχιζόμενα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα και την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου.

Στην είδηση του Σαββατοκύριακου για πτώχευση ακόμη δύο αμερικανικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών ήρθαν να προστεθούν χθες οι προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Moody's για επιδείνωση των πιστωτικών συνθηκών. Το ΔΝΤ μάλιστα εκτίμησε ότι το τέλος της κρίσης στην αμερικανική αγορά στέγης δεν είναι κοντά, με όσα αυτό συνεπάγεται για την ευρύτερη οικονομία.

Οι ανακοινώσεις αυτές, σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών του αργού, που αναζωπύρωσε τους φόβους για τον πληθωρισμό, πυροδότησαν μαζικές ρευστοποιήσεις στη Γουόλ Στριτ. Ο δείκτης Dow Jones κατέγραφε ενδοσυνεδριακά απώλειες περίπου 200 μονάδων, ενώ οι S&P και Nasdaq υποχωρούσαν περισσότερο από 1%.

Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν οι τράπεζες. Η Merrill Lynch είδε τη μετοχή της να υποχωρεί 8%, ενώ απώλειες 5% παρουσίαζε ο τίτλος της Citigroυp. Στην πτώση του χρηματοοικονομικού κλάδου αντιστάθηκαν μόνο οι πιστωτικοί κολοσσοί Fannie Mae και Freddie Mac, καθώς η Γερουσία ενέκρινε και επισήμως το Σάββατο το σχέδιο σωτηρίας τους.

Σε αρνητικό έδαφος βρέθηκαν και οι ευρωπαϊκές μετοχές, με το δείκτη FTSEurofirst 300 να τερματίζει στις 1.159,03 μονάδες, μειωμένο κατά 0,9%.

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε και εδώ ο τραπεζικός κλάδος, με τους τίτλους των UBS και Barclays να καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες του 5%. Στον αντίποδα κέρδη παρουσίασαν οι πετρελαιοβιομηχανίες, με τις Royal Dutch Shell, ΒP και Total να ενισχύονται περίπου 1%.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 τερμάτισε στις 5.312,60 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,75%. Με απώλειες 1,33%, στις 6.351,15 μονάδες, έκλεισε ο DAX στη Φραγκφούρτη, ενώ σε ποσοστό 1,2% υποχώρησε ο CAC στο Παρίσι, για να διαμορφωθεί στις 4.324,45 μονάδες.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα