Ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις στον ΠΟΕ

Τρίτη, 29 Ιουλίου 2008 18:54
UPD:18:56

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Γενεύη για μία διεθνή συμφωνία στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Wall Street Journal επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές.

Η Γαλλία είχε κάνει γνωστό ότι αναζητά την υποστήριξη των υπολοίπων χωρών-μελών της Ε.Ε. κατά των προτάσεων που έχουν διαμορφωθεί και τις οποίες, σύμφωνα με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Λυκ Σατέλ, δεν αποδέχεται, αφού θεωρεί ότι δεν έχει λάβει ικανοποιητικές εγγυήσεις ούτε για την προστασία των προϊόντων με «ονομασία προέλευσης», όπως τα κρασιά και τα τυριά συγκεκριμένων περιοχών, ούτε για την προστασία των βιομηχανικών της συμφερόντων που απειλούνται από τις μεγάλες αναδυόμενες αγορές.

Διπλωματική πηγή ανέφερε χθες ότι υπουργοί από χώρες - μέλη της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Λιθουανία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, επρόκειτο να έχουν διαβουλεύσεις επί του θέματος.

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως προς την Κίνα και την Ινδία. Η αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Σούζαν Σβαμπ, που μετείχε στις διαπραγματεύσεις, επέκρινε τη στάση των χωρών αυτών, δηλώνοντας πως «σε ένα κρίσιμο σημείο των συνομιλιών υπαναχωρούν από τη σύμφωνη γνώμη που είχαν εκφράσει μόλις προ ημερών».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα