Υπεγράφη η ΚΥΑ για θεματικά πάρκα

Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2008 15:05

Υπεγράφη την Τρίτη από τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης ¶ρη Σπηλιωτόπουλο, η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται για πρώτη φορά λεπτομερώς οι προδιαγραφές των θεματικών πάρκων για την υπαγωγή τους στο καθεστώς κινήτρων του αναπτυξιακού νόμου.

Σημειώνεται πως ο ισχύων αναπτυξιακός νόμος (ν. 3299/2004) είναι ο πρώτος που προβλέπει τη χρηματοδότηση θεματικών πάρκων.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, ορίζονται τα θεματικά πάρκα ως εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, όπου προσφέρονται ψυχαγωγικές ή μορφωτικές υπηρεσίες στους επισκέπτες.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο ορισμός τους είναι αρκετά ευρύς ώστε να περιλαμβάνει πολλά και διαφορετικά είδη, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να αναπτυχθούν πολλές και διαφορετικής θεματολογίας επιχειρήσεις.

Επίσης, ορίζονται τα ειδικά χαρακτηριστικά των πάρκων, οι προδιαγραφές για την επιλογή της θέσης και τα χωροταξικά κριτήρια, η διαδικασία έγκρισης εγκατάστασης, οι προδιαγραφές για τις εγκαταστάσεις, οι υποχρεωτικές λειτουργικές απαιτήσεις και η απόκτηση ειδικού σήματος λειτουργίας. Η προβλεπόμενη διαδικασία έγκρισης για ίδρυση, επέκταση ή εκσυγχρονισμό ενός θεματικού πάρκου περιλαμβάνει τέσσερα στάδια ελέγχου:

• Σκοπιμότητας

• Καταλληλότητας του οικοπέδου/γηπέδου

• Επάρκειας των αρχιτεκτονικών μελετών και των μελετών διαμόρφωσης υπαίθριων χώρων

• Λειτουργικής ετοιμότητας

Τα θεματικά πάρκα αποτελούν μια πολύ διαδεδομένη μορφή ψυχαγωγίας σε ολόκληρο τον κόσμο και αναμένεται να αποτελέσουν πόλο έλξης σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη λιγότερο αναπτυγμένων, μέχρι σήμερα, περιοχών, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα