Κατάργηση του φόρου επί των συναλλαγών στο ΧΑ ζητά ο Σπ. Καπράλος

Επιστολή του προέδρου του ΧΑ στον ΥΠΟΙΟ
Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2008 18:04

Επιστολή στον υπουργό Οικονομίας με την οποία ζητά την κατάργηση του φόρου επί των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο ζητά ο πρόεδρος του ΧΑ Σπύρος Καπράλος.

Όπως αναφέρει ο κ. Καπράλος, μετά την εφαρμογή της οδηγίας Mifid δόθηκε η δυνατότητα ελεύθερης διένεργειας εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών, που εξαιρούνται από τη φορολόγηση των πωλήσεων, αφού δεν διενεργούνται χρηματιστηριακά και κατά συνέπεια κανένα εξ αποστάσεως μέλος του ΧΑ δεν έχει λόγο να περάσει εντολή μέσω του ΧΑ, για να αποφύγει το κόστος του 0,15% (φόρος των συναλλαγών).

Επισημαίνει ακόμη πως ήδη στο πρώτο εξάμηνο του 2008 οι συναλλαγές μειώθηκαν κατά 26% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2007 και τονίζεται ότι είναι ορατός ο κίνδυνος, οι ξένοι επενδυτές ιδίως, να διενεργούν περισσότερο από το 50% των συναλλαγών τους σε άλλες πλατφόρμες διαπραγμάτευσης.

«Η διατήρηση του φόρου μόνο επί των πωλήσεων μετοχών φαλκιδεύει τον ανταγωνισμό και δημιουργεί ανεπίτρεπτο μειονέκτημα για το χρηματιστήριο και, προκειμένου να εξασφαλισθούν υγιείς όροι ανταγωνισμού μεταξύ των παραγόντων της αγοράς, πρέπει να καταργηθεί ο φόρος επί των πωλήσεων» καταλήγει ο κ. Καπράλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα