Δεσμεύσεις τραπεζών για μειώσεις προμηθειών προς καταναλωτές

Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2008 11:07

Οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι τράπεζες για δραστικές μειώσεις στο ύψος των διατραπεζικών προμηθειών και κατ' επέκταση στο ύψος των προμηθειών με τις οποίες επιβαρύνονται οι καταναλωτές - χρήστες των ATΜ, επέτρεψε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να αντιμετωπίσει με επιείκεια την υπόθεση για τις προμήθειες Dias ATM, Dias Debit και Dias Transfer.

Επειτα από πολύμηνη διαβούλευση των δικηγόρων των τραπεζών με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά και την εις βάθος έρευνα της Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής, η Ολομέλεια του οργάνου έκανε δεκτή τη βελτιωμένη πρόταση δεσμεύσεων που υπέβαλαν οι τράπεζες για την ικανοποίηση των αιτιάσεων που περιλάμβανε η Εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, αναφορικά με τον καθορισμό των διατραπεζικών προμηθειών.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «με τις δεσμεύσεις αυτές, οι τράπεζες όχι μόνο αναλαμβάνουν την υποχρέωση να μειώσουν δραστικά το ύψος των μεταξύ τους διατραπεζικών προμηθειών, που αποτελούσαν και το αντικείμενο τριβής τους με τις υπηρεσίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά προχώρησαν και πέραν αυτών, αποδεχόμενες να μειώσουν αναλόγως και το ύψος των προμηθειών που εισέπρατταν γι' αυτές τις υπηρεσίες από τους καταναλωτές».

Οι δεσμεύσεις

Ειδικότερα, πρόκειται για επτά δεσμεύσεις, σύμφωνα με τις οποίες:

- Οι τράπεζες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να παραλείψουν στο μέλλον οποιαδήποτε συμφωνία που μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν πληροί τους όρους και προϋποθέσεις του νόμου και των κανονισμών της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Επιτροπής της Ε.Ε.

- Παύει η εφαρμογή των περί διατραπεζικών προμηθειών όρων του ισχύοντος κανονισμού DIAS ATM.

- Οι τράπεζες εντός τριών μηνών από την κοινοποίηση σε αυτές της απόφασης της Επιτροπής, θα μειώσουν τις μεταξύ τους διατραπεζικές προμήθειες για τη χρήση των ATM σε ποσοστό που κατά μέσον όρο θα υπερβαίνει το 50% αυτών που ισχύουν σήμερα. Επιπλέον, οι τράπεζες δεσμεύονται να μειώσουν κατά το ίδιο ποσοστό και τις εισπραττόμενες από τους χρήστες των ATM προμήθειες.

- Οι τράπεζες, με σκοπό τη μεγαλύτερη διαφάνεια, αναλαμβάνουν την υποχρέωση να προσαρμόσουν σε συνεργασία και με την ΔΙΑΣ Α.Ε. τα πληροφορικά τους συστήματα, ώστε οι πελάτες τους να ενημερώνονται εγκαίρως, δηλαδή πριν από την πραγματοποίηση της διατραπεζικής συναλλαγής, εάν αυτή συνεπάγεται πρόσθετη γι' αυτούς επιβάρυνση.

- Οι τράπεζες δηλώνουν ότι δεν τίθεται ούτε θα τεθεί στο μέλλον θέμα ενιαίας τιμολόγησης για την παροχή υπηρεσιών με τα συστήματα Dias Debit BIT και Dias Transfer, εκτός αν υπάρξει ενιαία ρύθμιση στο πλαίσιο του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA).

- Παράλληλα, οι τράπεζες αναφορικά με τα προαναφερθέντα συστήματα, αναλαμβάνουν την υποχρέωση να μειώσουν τις τυχόν μεταξύ τους διμερείς προμήθειες σε επίπεδο χαμηλότερο από εκείνο που ίσχυε βάσει των καταγγελθεισών πολυμερών διατραπεζικών συμφωνιών και να προσαρμόσουν την έναντι των πελατών τους τιμολογιακή πολιτική, ώστε να προκύπτει υπέρ αυτών ανάλογη ωφέλεια από την αναπροσαρμογή των μεταξύ τους προμηθειών.

- Οι ανωτέρω δεσμεύσεις θα ισχύουν έως την 1η Ιανουαρίου 2010.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το διάστημα ως το 2010 λογίζεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ως μεταβατικό. Στη συνέχεια, οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να γνωστοποιούν προς έγκριση στην Επιτροπή την οποιαδήποτε αλλαγή σχεδιάζουν στις συμβάσεις τους, ώστε να μην υπάρξουν εκ νέου προβλήματα με τις διατραπεζικές προμήθειες.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα