Ισχυροποίηση του γιέν έναντι του δολαρίου

Παρασκευή, 01 Αυγούστου 2008 08:29

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε το γιέν έναντι του ευρώ και στα υψηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας, καθώς η συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και η υποχώρηση των ασιατικών μετοχών ώθησαν τους επενδυτές να περιορίσουν τις τοποθετήσεις τους σε περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις κατόπιν δανεισμού τους στην Ιαπωνία.

Το ιαπωνικό νόμισμα κινήθηκε τα μέγιστα έναντι των δολαρίων της Αυστραλίας και της Ν. Ζηλανδίας, νομίσματα ιδανικά για τις συναλλαγές, γνωστές ως carry-trades, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι η συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης θα ωθήσει τις κεντρικές τράπεζες των χωρών να μειώσουν τα βασικά επιτόκια δανεισμού. Το ευρώ υποχώρησε ανά δολάριο εν μέσω εικασιών ότι σημερινή έκθεση ενδέχεται να δείξει μείωση των λιανικών πωλήσεων στη Γερμανία, υπονομεύοντας την περίπτωση της αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Το γιέν αναρριχήθηκε στα 167,70 ανά ευρώ στις 12:44 μ.μ. στο Τόκυο από 168,39 αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Νωρίτερα, άγγιξε τα 167,63, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 25 Ιουλίου. Το δολάριου υποχώρησε στα 107,73 γιέν από 107,91 γιέν. Το ευρώ υποχώρησε στο 1,5565 δολ. από 1,5603 δολάρια.

Ο MSCI Asia-Pacific Index των μετοχών της ασιατικής περιφέρειας υποχώρησε 1,9%.

Το γιέν αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα ενός μηνός των 100,87 ανά δολάριο Αυστραλίας από 101,69 γιέν που ήταν χθες στη Ν. Υόρκη. Το νόμισμα αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων μηνών των 78,42 ανά δολ. Ν. Ζηλανδίας από 79,25 που ήταν χθες.

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,9% το δεύτερο τρίμηνο, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εμπορίου.

Το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε ανοδικά έναντι του ευρώ καθώς το αργό πετρέλαιο υποχώρησε χθες πλέον των 2 δολ. το βαρέλι.

Το ευρώ υποχώρησε για πέμπτη ημέρα έναντι του γιέν εν μέσω εικασιών ότι η ζήτηση των καταναλωτών μειώνεται στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα